Бившият шеф на Лукойл България“ Валентин Златев е обявил за

...
Бившият шеф на Лукойл България“ Валентин Златев е обявил за
Коментари Харесай

Вальо Златев обяви за продажба „Къщата с ягодите“ срещу 30 млн. лв.

Бившият началник на „ Лукойл България “ Валентин Златев е оповестил за продажба емблематичната „ Къща с ягодите “, ситуирана на столичната улица „ Сан Стефано “ №6, разкриват брокери на недвижимо имущество. 

Аристократичната постройка, която е монумент на културата от локално значение от години тъне в съсипия. Отскоро обаче се предлага на заможни клиенти от имотната организация „ Юник Естейтс “. Обявата за продажбата на „ Къщата с ягодите “ не е обществена, а се разпраща до подбрани клиенти с дълбоки джобове.

Цената на „ Къщата с ягодите “ е фрапираща – 30 милиона лв., като не предстои на полемика със притежателя й, споделя заможен брокер, осведомен с условията на продавача Валентин Златев. Тънещата в съсипия постройка в центъра на София към този момент е препоръчана на няколко посолства, като наскоро е имало оглед, на който са участвали представители на посолството на Франция. Неофициално се твърди, че до този миг най-сериозен интерес към къщата са показали от задачата на богата арабска страна.

„ Искана цена от 30 милиона лв. е огромна спирачка пред частни клиенти. Срещу сходна сума се търгуват парцели в Лондон и в Париж. Друг проблем пред бъдещия притежател е, че той би трябвало да реконструира и възвърне постройката в достоверния й тип “, разяснява брокер на недвижимо имущество.
Именно комплицираната и скъпа процедура по възобновяване на „ Къщата с ягодите “ е отказала досегашния необут на „ Лукойл България “ Валентин Златев да стопанисва емблематичния парцел. 
Само преди няколко месеца 57-годишния мултимилионер в изказване до медиите обществено разгласи своята подготвеност да реконструира и възвърне в истинския тип „ Къщата с ягодите “. Тогава Валентин Златев се оплака от основния проектант на София Здравко Здравков, който съгласно думите му върнал подготвен план за реорганизация на постройката – монумент на културата след процедури за реставрацията, траяли цели 4 години.

„ Възложихме правене на техническа експертиза за положението на структурата на постройката на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), която беше подготвена при започване на май 2015 година Заключенията на комисията са за съществуване на обилни деформации на плочите, пукнатини в тях и стените, интензивна разяждане на армировките и мнение за минимална експлоатационна надеждност на постройката. За обезпечаване на изискванията за сигурност на постройката експертизата показва нуждата от просичане на колони, унищожаване на компрометирани етажни плочи и увеличаване на фундаментите. Впоследствие ми бе изискана нова техническа експертиза, направена от „ УАСГ-ЦНИП “ ЕООД в първата половина на 2017 г. 

На база на нейните изводи планът беше доработен и възложен за разглеждане и одобрение в Направление „ Архитектура и благоустройство “ (НАГ) през януари 2018 година Въпреки извършената процедура не излезе заповед на кмета на Столична община за осъществяване на капиталовия план, нито планът беше утвърден. Напротив, с писмо, основният проектант изиска да дава нова планова разработка, с която да се запазят част от фасадите на постройката, останалите да се касетират, опаковат и реалокират, с цел да се изпълнят нужните укрепителни работи до кота нула и да се върнат назад на мястото им ", ожали се Валентин Златев.
До изказването на някогашния петролен началник и сегашен туристически необут се стигна, откакто зелено придвижване „ Оборище “ провежда всеобщо изпращане на сигнали до основния проектант Здравко Здравков и до Направление „ Архитектура и градоустройство (НАГ) за опазване на „ Къщата с ягодите “. В десетките сигнали беше посочено, че постройката съзнателно не се поддържа през последните години, а дворът се държи нечист и безстопанствен. Тръгнаха и спекулации, че „ Къщата с ягодите “ ще бъде трансформирана в офис постройка или търговски център – нещо, което беше отречено от Валентин Златев в изказването му от месец февруари 2021 година Тогава той беше безапелационен, че „ парцелът още десетилетия ще извършва функционалността си на фамилна къща “.
Емблематичната постройка на централната софийска улица „ Сан Стефано “ №6 е издигната сред 1927 и 1930 година от архитекта Георги Кунев по поръчка на банкера Димитър Иванов и брачната половинка му Надежда Станкович. Сградата получава наименованието „ Къщата с ягодите “ поради декоративните плодове, които били посадени в двора й.
Имотът е с двор от към 2 дка, а 

къщата разполага с 5 спални за банкет на посетители, 

подиум за музиканти, огромен кабинет, стаи за прислуга, веранда, порти с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи. От истинската ограда е отчупено огромно парче или просто се е срутило, тъй че всеки може да влезе в двора и да проникне в къщата, която през годините е била посолство, щаб на непозната резидентура и комерсиално посланичество.
През 2004 година „ Къщата с ягодите “ е купена от Васил Златев, бащата на Валентин Златев, посредством сдружението му „ Агрохолд “. През 2012 година Златев-старши трансферира къщата – монумент на културата на сина си. 
През последните години Валентин Златев нееднократно е упрекван, че не възнамерява да възвърне парцела в истинския му тип, а чака постройката да рухне, с цел да може да я унищожи и вдигне на нейно място нова и първокласна постройка. Очевидно Златев е решил, че му е по-изгодно да продаде емблематичния парцел в центъра на София. Който и да се окаже новия притежател на постройката, то той ще би трябвало да я възвърне напълно и в достоверния й тип, в случай че желае да я употребява.
Източник: Уикенд 
 

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР