Марк Медоус иска обвиненията от федералния съд за Джорджия да бъдат отхвърлени

...
Бившият шеф на кабинета на Тръмп Марк Медоус поиска от
Коментари Харесай

Бившият шеф на кабинета на Тръмп Марк Медоус поиска от федералния съд да разпореди всички обвинения срещу него, повдигнати от прокурорите на окръг Фултън, Джорджия миналата седмица, да бъдат отхвърлени, тъй като той казва, че обвиненията са свързани с тогавашната му роля във федералното правителство.

В декларация през уикенда Медоус твърди, че трябва да има имунитет срещу наказателното дело за намеса в избори през 2020 г., тъй като е изпълнявал задълженията си като федерален служител, работещ за тогавашния президент Доналд Тръмп. В документацията се твърди, че действията му са възникнали само защото е служил на Тръмп като близък съветник на Белия дом.

То и по-ранни документи показват колко агресивно Медоус изглежда се бори за собствената си защита, подчертавайки раздялата му с Тръмп. CNN по-рано съобщи, че адвокатите на Медоус са прекъснали координацията с адвокатите на Тръмп преди месеци и източници казват, че поддържат раздялата.

Адвокатите на Медоус посочват в съботната декларация, че той не е обвинен в нарушаване на който и да е федерален закон във федералното обвинение на специалния прокурор срещу Тръмп – нито пък е споменат като съзаговорник.

Интерактивно: Кой кой е в знаковото обвинение в окръг Фултън

В Белия дом на Тръмп „Mr. Медоус е изпълнявал критично важна функция на съветване и подпомагане, която е била здраво вкоренена във федералния закон от близо 100 години“, пишат неговите адвокати на съдия в събота относно обвиненията в Джорджия. „Поведението, обвинено тук, попада директно в обхвата на задълженията на г-н Медоус като началник на щаба и федералната политика, която е в основата на тази роля.“

Прокурорите в Джорджия обвиняват Медоус, че се е свързал с длъжностни лица в Мичиган, Пенсилвания и Джорджия, както и с други в Белия дом, от името на Тръмп, за да обсъдят изборите и сертифицирането на избирателната колегия за президентството. Това включва организиране на телефонни разговори между Тръмп и служители на Джорджия след изборите. Медоус все още не се е явил пред съда, за да пледира.

„Освободени от блясъка на държавата, основните факти включват задължения с основните функции на началник на кабинета на президента на Съединените щати: организиране или присъствие на срещи в Овалния кабинет, контакт с държавни служители от името на президента, посещение на сграда на държавно правителство, и организиране на телефонен разговор на президента с държавен служител“, казаха неговите адвокати в документацията. „Само по силата на ролята си на началник щаб г-н Медоус е участвал в обвиненията. Казано по друг начин, неговата федерална позиция беше причина за предполагаемото му участие.

Интерактивно: Четвъртото обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп, пояснено

В декларация по-рано миналата седмица Медоус поиска изслушване, за да премести делото си от щатския във федералния съд, без забавяне, дори ако „друг ответник“ иска да направи същото по-късно. В сряда федерален съдия насрочи изслушване на 28 август за Медоус и други, за да представят доказателства дали да преместят делото.

Очаква се Тръмп да опита същата маневра в съда. И екипът му се опита да отложи производствата по множеството му наказателни дела в опит да забави бъдещи процеси.

Медоус обаче иска производството му да се придвижи възможно най-бързо, според съдебните му документи.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР