Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи днес

...
Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи днес
Коментари Харесай

Супер Марио Драги се закле да спаси Италия

Бившият началник на Европейската централна банка Марио Драги постави през днешния ден клетва като министър-председател на Италия пред президента Серджо Матарела и застана отпред на държавно управление на националното единение, призвано да се оправи с рецесията с ковид и икономическия спад, съобщи Ройтерс.
Още по тематиката
Всички съществени италиански партии без една - крайнодясната " Италиански братя ", застанаха зад него. Правителството му включва депутати от целия политически набор, както и технократи на основни постове като финансовото министерство и новосъздаденото министерство на екологичния преход.

Ще успее ли " Супер Марио "?

Сега доста неща ще зависят от качествата на Драги - или Супер Марио, както е неговият прякор поради ролята му в избавяне на еврозоната през 2012 година в разгара на дълговата рецесия. Той би трябвало да възнамерява възобновяване на Италия от пандемията и неотложно да сформира проекти по какъв начин да похарчи над 200-те милиарда евро европейски средства за възобновяване на изпадналата в криза стопанска система. Ако успее, Драги евентуално ще укрепи цялата еврозона, която от дълго време е разтревожена от дългогодишните стопански проблеми на Италия. Успехът му би потвърдил също по този начин на скептичните северни съдружници на Италия, че отпускайки средства на по-бедния Юг, те ще укрепят целия блок, отбелязва Ройтерс.

Италианският президент Серджо Матарела разпореди на Драги да сформира кабинет, откакто предходното съдружно държавно управление се разпадна поради партийни дрязги. Вчера Драги показа 23-членния си кабинет, който включва осем дами и осем технократи. В него влизат представители на шест подкрепящи го съществени италиански партии, като най-голямата - Движението " 5 звезди ", има четирима министри. По трима министри имат Демократическата партия, Лигата и " Форца Италия ", а " Италия Вива " и " Свободни и равни " имат по един представител.

Ключови фигури влязоха в държавното управление

Драги за избра за министри изтъкнати представители на подкрепилите го обединения.

Луиджи Ди Майо, водач на Движение 5 звезди, остава външен министър, а Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде министър на индустрията. Андреа Орландо от левоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда.

 Президентът на Италия предложения Марио Драги на договаряния за ново държавно управление Виж още

Някои основни постове обаче ще бъдат заети от технократи като Даниеле Франко, общоприет шеф на италианската централна банка, който беше препоръчан за министър на стопанската система, и Роберто Чинголани, физик и специалист по осведомителни технологии, на който беше дадена новата роля на министър на екологията и екологичния преход. Бившият ръководител на Конституционния съд Марта Картабия, която също е технократ, ще оглави министерството на правораздаването.

Като цяло обаче редица министри от подалото оставка държавно управление на Джузепе Конте резервират постовете си и в този състав на кабинета. Освен Ди Майо, там са и министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и на опазването на здравето Роберто Сперанца. Дарио Франческини, министърът на културата, също остава на поста, само че с леко изменени функционалности, а Лоренцо Гуерини резервира креслото си като министър на защитата.

 Край на политическата рецесия в Италия Виж още

Трима видни представители на партията на Силвио Берлускони Форца Италия също влизат в държавното управление. Ренато Брунета ще дава отговор за въпросите, свързани с държавните служби, Мара Карфаня ще дава отговор по въпросите на териториалната интеграция и италианския Юг, Мария Стела Джелмини ще дава отговор за районните въпроси.

Метаморфозата на Салвини

През февруари 2017 година буйният популист Матео Салвини упрекна тогавашния началник на Европейската централна банка Марио Драги, че е съизвършител в " икономическото ликвидиране " на Италия, написаха преди два дни Криспиан Балмер и Жизелда Ваньони от Ройтерс.

 Срещу 7500 евро купуваш къща в Италия Виж още

Четири години по-късно Салвини ненадейно даде обещание поддръжката на своята партия Лига за държавно управление, което Драги се пробва да сформира, с цел да се бори с двойното злополучие на пандемията от новия ковид и икономическата рецесия, които опустошават страната.

За човек, който едно време водеше акция за излизане на Италия от еврозоната, поддръжката на Салвини за Драги бележи евентуална смяна в курса за Лигата, премествайки я от крайнодесния евроскептичен лагер в умерения десноцентристки.

Политици от Лигата споделят, че това е обмислен ход, целящ да усъвършенства имиджа на Салвини и подобрявайки по този метод възможностите му някой ден да стане министър председател, като в същото време прави по-привлекателна партията, която в последно време губи поддръжка, означават двамата създатели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР