Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се

...
Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се
Коментари Харесай

Италия все пак избегна политическата криза

Бившият началник на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се съгласи да оглави новото италианско държавно управление , заяви АП.

Агенцията се базира на президентския замък. Държавният глава Серджо Матарела разпореди на Марио Драги на 3 февруари да образува кабинет след оставката на Джузепе Конте.

" Президентът Серджо Матарела се срещна с професор Марио Драги, който даде окончателното си единодушие да оглави държавното управление, чийто състав той показа на президента ", осведоми пресслужбата на президента.
 Марио Драги се съгласи да образува ново държавно управление на Италия
Марио Драги се съгласи да образува ново държавно управление на Италия

Драги добави, че Италия е изправена пред " сложен миг "

Това беше предшествано от поредност от съвещания с политически партии, множеството от които показаха поддръжка за Драги.

Единствената парламентарно показана партия, която не поддържа Драги, е крайнодясната партия Италиански братя на Джорджа Мелони.

Редица министри от предходния кабинет на подалия оставка Джузепе Конте резервираха постовете си в новото държавно управление на Марио Драги.

" Пет звезди " поддържа Драги за министър председател на Италия

Важна стъпка към съставянето на новото държавно управление

Новият кабинет е от 23 души , от които девет министри без портфейл и 14 с портфейл.

" Министърът на външните работи е Луиджи Ди Майо, министърът на вътрешните работи е Лучана Ламоргезе, а министърът на опазването на здравето е Роберто Сперанца ", разгласи Драги. Освен това Дарио Франческини ще остане министър на културата, чиито функционалности ще бъдат леко изменени. Лоренцо Герини резервира поста министър на защитата.

Министерството на правораздаването е управлявано от Марта Картабия, някогашен ръководител на Конституционния съд, първата жена отпред на тази висша инстанция на правораздаването. Даниеле Франко е назначен за министър на стопанската система, а Джанфранко Джорджети, най-близкият помощник на ръководителя на водача на партията Лига Матео Салвини, е назначен за министър на икономическото развиване.

Трима видни членове на партия " Напред Италия " Силвио Берлускони, Ренато Брунета (по въпросите на държавната служба), Мария Стела Гелмини (по общи въпроси и самостоятелни въпроси) и Мара Карфаня (по въпросите на юга и териториалната интеграция) влязоха в новия кабинет с постове без портфолио. Всички те към този момент имат опит в предходни държавни управления.

" Форца Италия " поддържа Марио Драги за министър председател

Драги заменя Джузепе Конте, който подаде оставка предишния месец

Най-голям брой министерски места получиха представители на Движението на 5 звезди.

Прави усещане, че топ-мениджърът Виторио Колао също влиза в кабинета на Драги като министър без портфейл за нововъведенията и развиването на цифрови технологии. Предишното държавно управление на Конте му разпореди да създаде проект за възобновяване на стопанската система след пандемията, който в последна сметка не беше изпълнен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР