Бившият шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов е скептичен,

...
Бившият шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов е скептичен,
Коментари Харесай

Валентин Николов: Скептичен съм, че цената на втечнения газ от САЩ ще е по-ниска

Бившият началник на Българския енергиен холдинг Валентин Николов е песимистичен, че цената на контрактувания от Кирил Петков полутечен газ от Съединени американски щати ще бъде на цени, по-ниски от тези на „ Газпром "

„ Дай Боже, поисквам триумф и бих се зарадвал, в случай че това се случи, само че съм песимистичен. Шефът на „ Булгаргаз” не беше в делегацията. Кой определяше цените тогава. Сигурен съм, че Кирил Петков не знае какъв брой е като цена съветския газ. Как по този начин и от чие име договаря каквото и да е? Той няма право по българските закони да договаря каквото и да е”, разяснява той в „ Денят онлайн с Наделина Анева " по.

„ Цената на втечнения газ се дефинира в Съединени американски щати. Въпросът е цената, която Петков е споделил дали е за втечнения газ, дали включва превоза, дали е с регазифицирането. Няма никаква популярност. Трябва да сме скептични към това къде е по-ниската цена”, уточни той.

Николов заяви, че наклонността на спот пазарите е за понижаване на цената на газа поради това, че множеството европейски участници се съгласиха да заплащат в рубли. „ Т.е. не се чака прекъсване на газ към тях, а въпреки това имаме и готовността на Съединени американски щати да окажат съпричастност. Очаква се с към 12-13% по-ниска цена на спот пазарите, което неизбежни би трябвало да рефлектира и на България. Разбира се, тук се спекулира от политиците, че цената на газа ще бъде по-ниска от април, само че това е разумно, тъй като тя ще е по-ниска навсякъде”, сподели Бившият началник на Българския енергиен холдинг.

„ Бих бил песимистичен към всяко изказване, което не е съчетано с конкретика. Преди дни или месец Петков сподели, че гръцката връзка ще бъде подготвена до края на юни. Сега се оказва, че ще получим газ без значение, че няма да е подготвена. Каза и че България ще изиска изключение, в случай че има ембарго на газа, тъй като България не може без съветски газ, а по-късно сподели, че ние можем без подобен. Има доста спорни послания. Трябва да бъдем скептични”, счита той.

Валентин Николов разяснява и думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, че има непотвърдена информация за смъртни случаи по време на строителството на „ Турски поток”.

„ Да, имаше такива. Ако си спомняте този водопровод се строеше по време на Коронавирус рецесията и множеството задгранични служащи беларуси, украинци, италианци и турци бяха в карантинен интервал. Тези смъртни случаи бяха в хотела, а не на работната площадка. Да кажем, че тези жертви са от неизтърпяването на 14-дневната карантина и повече алкохол. Не знам какъв брой са тъкмо. Имаше такива, паднали от терасата”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР