Бившият шеф на АПИ Дончо Атанасов твърди, че е свършил

...
Бившият шеф на АПИ Дончо Атанасов твърди, че е свършил
Коментари Харесай

Пътната агенция "нямала пропуски" в работата си по пътя в Своге

Бившият началник на АПИ Дончо Атанасов твърди, че е приключил всичко както би трябвало

© Мария Съботинова Още по тематиката
Фалшиви пътища, същинска гибел

Трагедията край Своге повдигна завесата при строителството на пътища у нас и това, което се разкрива, е обезпокоително
30 авг 2018
Министър Нанков бърка, че асфалтът не може да съдържа варовик

Влагането на подобен материал е позволено, само че под формата на прахуляк. Ако частите са по-големи, това в действителност е нелегално
29 авг 2018
Над 1 милиарда лева за едното платно на " Струма " през Кресненското дефиле

АПИ разгласи публичните поръчки за планиране и строителство на най-трудния сектор от пътя до Гърция
29 авг 2018
Нови инспекции и митинги поради пътя край Своге. Въпросите остават

Областният шеф на Софийска област изиска да поеме контрола върху републиканските пътища
28 авг 2018
Историята на пътя до Своге: доста пари, малко надзор

Отсечката, ремонтирана от " Трейс " и компания на кандидат-депутат от Движение за права и свободи за 23 млн. евро без социална поръчка, е забавена и евентуално некачествена
27 авг 2018
Следователи са иззели документи от офисите на " Трейс "
27 авг 2018 Шест дни след нещастието край Своге, някогашният началник на Агенция " Пътна инфраструктура " Дончо Атанасов, който в този момент е член на Управителният й съвет, проговори. След като бе разпитан като очевидец в Националната следствена работа, Атанасов посочи пред медиите, че няма " никакви пропуски " в работата на ведомството. Той оглавяваше организацията от края на 2016 година, когато пътят през Искърското дефиле е публично признат, до 26 юни тази година.

Твърдението на Атанасов влиза в непосредствено несъгласие с обстоятелствата. Именно пътната организация носи директна отговорност за положението на шосето. Тя е възложител на ремонтите и е споделила какво желае да реализира като резултат, по какъв метод да се случат, защо време и против какъв оптимален бюджет. Ведомството е поръчало правенето на план, подало е задание, избрало е компаниите за ремонта, които са работили по дадената техническа спецификация, и е наело надзирател, който да управлява осъществяването на дейностите. На финала екип от 20 специалисти с представители на пътната организация е огледал и приел " без забележки " ремонтирания пътен сектор, който се оказа рисков и по думите на министър Нанков - с нерегламентиран асфалт.

На думи едно, на процедура - друго

" Сложили сме знаци, лимитирали сме скоростта фрапантно. Според наши измервания обаче има превишение на скоростта в този сектор с 30-40% от всички коли – и леки, и тежкотоварни, и рейсове. Откровено казано, не намирам пропуски в работата на АПИ, довели до нещастието ", твърди Дончо Атанасов, явно пробвайки се да насочи вниманието към скоростта, а не към качеството на пътя.

Като част от управлението на АПИ от ноември 2013 година обаче, Атанасов дължи доста повече отговори. Как да вземем за пример е бил определен изпълнителят - обединяването сред " Трей Груп Холд " и " Мегаинвест холд "? Защо договорът не е изпълнен в първичния период от 24 месеца, а се е наложило двойното му удължение? Платени ли са неустойки? Какво е написано в самия план за ремонт на това трасе? Има ли заложени противоположни наклони, планувано ли е било отводняване, каква е плановата скорост, какви са заложените ограничения за сигурност и така нататък

За всички отвън АПИ документите - механически, контракти, доклади, фактури от строителя, протоколи по приемане, са недостъпни. Така че няма по какъв начин тези елементи да станат ясни, в случай че не бъдат оповестени от пътната организация. Тя обаче към този момент отхвърля да стори това и никой отвън нея и прокуратурата не може да ревизира думите на някогашния й началник.

Оставки в Министерство на вътрешните работи, а в АПИ - не

Важно е също да се обясни за какво трафикът е пуснат през 2014 година - две години преди да е издадено позволение за прилагане (Акт 16). Но най-много е належащо да се изясни, за какво пътната организация е одобрила " без забележки ремонта ", а скоро по-късно са установени недостатъци. По време на конференцията, откакто подаде оставка, министърът на вътрешните работи Валентин Радев разгласи, че АПИ е била алармирана документално седем пъти от Министерство на вътрешните работи за проблемите по пътя. Такива документирани сигнали има и от редица жители, както и от Института за пътна сигурност.

Единственото, което Дончо Атанасов споделя в този момент, е че договорът с компанията реализатор е по ФИДИК (FIDIC) - интернационален стандарт за инфраструктурни планове, който се ползва при множеството огромни контракти за строителство на пътища. " Тези контракти са много особени. Направили сме всичко, което е могло да създадем, според договорите за настоящ ремонт ", сподели Атанасов.

Пропуснати инспекции

Изключително съгласно е и въпросът с качеството на самия асфалт. Преди дни строителният министър в оставка Николай Нанков разгласи, че в него са вложени некачествени материали. Сега следствието ще прави лични разбори на пътната настилки, евентуално в задгранична лаборатория, с цел да няма подозрения за зависимости. Проблемът е, че съвсем всички упълномощени пътно-строителни лаборатории у нас са свързани с някоя строителна компания.

Към АПИ също има профилирано звено - Институт по пътищата и мостовете, което разполага със сертифицирана лаборатория за проучване на пътни настилки. Днес следствието взе проби от пътя, само че би било мощно озадачаващо, в случай че те се изпратят за инспекция точно в институт на АПИ - организацията, която би трябвало да бъде държана виновна за качеството. Още повече, че дълготраен негов началник бе Лазар Лазаров - индивидът, който управлява доста години и АПИ, в това число към септември 2011 година, когато стартира ремонтът, а и след 2014 година, когато завършва.

Лазар Лазаров прочее, също беше през днешния ден в следствието: като обвинен по друго дело - за занемареност, обвързвана със градежа на автомагистрала " Марица ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР