Бившият шеф на Антикоруционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще бъде

...
Бившият шеф на Антикоруционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще бъде
Коментари Харесай

Пламен Георгиев ще бъде отзован като консул във Валенсия, Петков: С политическите назначения ще се приключи

Бившият началник на Антикоруционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще бъде отзован от настоящия си пост на консул във Валенсия. Предложението е на премиера Кирил Петков. То беше направено при започване на държавното съвещание в сряда.

Година откакто оглави КПКОНПИ, Пламен Георгиев беше обвързван със скандал поради фамилното си жилище в София. То се оказа с огромна недекларирана тераса, върху която са построени и няколко противозаконни навеса, служещи за сауна и барбекю. Впоследствие Георгиев беше назначен от кабинета " Борисов " за общоприет консул във Валенсия, макар че няма дипломатически сан.

В началото на съвещанието на Министерския съвет в сряда министър председателят Кирил Петков заяви, че предлага Георгиев да бъде отзован от поста си.

" Оттук нататък с политическите назначения и назначенията на хора, които не са свързани с професионалната активност там, където отиват, изключително в Министерство на външните работи, ще се завърши ", сподели Петков.

" Хора като Пламен Георгиев , който беше назначен напълно по политически аргументи във Валенсия, Испания, аз предлагам, сътрудници, през днешния ден да го отзовем и това да бъде признакът, че този вид политически назначения не са методът и методът, по който оттук насетне нещата ще се случват ", добави още министър председателят.

Пламен Георгиев е някогашен прокурор, който беше назначен за началник на КПКОНПИ през 2018 година оттогава ръководещата партия ГЕРБ. Дотогава той беше прочут с това, че отхвърли да образува следствие против Бойко Борисов по случая „ Ало, Ваньо “. В него запис на телефонен диалог уличаваше някогашния министър председател в пряк напън над митниците във връзка инспекция в пивоварна.

След като през 2019 година стана известно за недекларираната тераса с противозаконните навеси, Министерският съвет реши на свое закрито съвещание да назначи Георгиев за общоприет консул във Валенсия. Това провокира възмущението на българската диаспора в Испания. Българите там предизвикаха подписка против новото му предопределение, в която участваха над 1400 души. От информация на външното министерство стана ясно и това, че Георгиев не владее езика на страната, в която е назначен - испански, а единствено съветски и британски.

Дейността на Георгиев отпред на КОНПИ ще се запомни най-много с желае за над 2.2 милиарда лв. против фамилията на някогашния мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев.

Под управлението на Георгиев институцията запорира имуществото на основателя на „ Капитал “ и „ Дневник “ Иво Прокопиев. Повод за това стана мнението на комисията, че подписаната през 1999 година договорка за приватизацията на сдружението „ Каолин ” е противозаконна.

Във връзка с този случай Пламен Георгиев получи хвалба от един от членовете на парламентарната комисия за битка с корупцията по време на процедурата по желание на ръководител на КПКОНПИ през март 2018 година

" Мисля, че няма доста какво да обсъждаме. Ние познаваме прелестно тези хора. Идваха неколкократно, показаха своята работа, докладите за година. И от двамата аз персонално съм с хубави усещания. Направи ми усещане също решимостта на един от тях по проблема с Прокопиев, където писаха. Мисля, че е редно да допуснем и двамата претенденти ", сподели Симеон Симеонов от " Воля ", визирайки Георгиев и съперника му в състезанието Николай Николов.

Впоследствие всички парламентарни групи, с изключение на тази на Българска социалистическа партия, гласоподаваха за Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев разяснява пред " Евроком ", че аргументите за отзоваването му са политически, тъй като той си прави работата като консул във Валенсия съзнателно и има няколко високи оценки за свършеното в испанския град.

" Засегнах ползите на тези, които са на власт. Сега те си разчистват сметките. Аз през своята кариера съм си правил съзнателно работата и съм работил за ползите на България. Аз бях наясно, че ще пристигна този миг. Спретна се акция против мен, по този начин и не разбрах в какво ме упрекнаха. Всичко е зашито с бели конци, имам купено жилище с ипотека, не разбрах какво съм нарушил. Аз съм подготвен да приема последствията ", сподели Пламен Георгиев.

" Това са хора, които съм засегнал, до момента в който съм си правил работата. Очевидно тези хора сега са овластени. Можете да си извършите информация ", разяснява още консулът ни във Валенсия.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР