Бившият шеф на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) инж. Лазар Лазаров

...
Бившият шеф на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) инж. Лазар Лазаров
Коментари Харесай

Шестима обвинени за инцидент в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

Бившият началник на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Лазар Лазаров е с още едно обвиняване. Този път за случая в тунел " Ечемишка ", при който почина жена , оповестиха от прокуратурата. Освен Лазаров са упрекнати още петима, измежду които и различен някогашен началник на АПИ Дончо Атанасов.
 
Инцидентът стана на 5 февруари 2017 година към обяд. Тогава върху автомобил пада част от осветителните тела в тунела. При удара почина жена.
 

Разследването е открило, че стоманената структура за окачване на осветителните тела е инсталирана през 1984 година като до 2017 година е юридически оглед шест пъти и при всеки един от тях са давани рекомендации за възобновяване на антикорозионната отбрана , само че това нито един път не е било изпълнено.
 
Техническата експертиза открила, че от 1996 година стоманената структура на оборудването е развалена и следва да се възобнови, защото е подложена на дейна разяждане в условия на непрекъсната влага, нездравословни газове и прахуляк. Така корозията тук-там стигнала над 50%.
 

От прокуратурата оповестяват, че още през 2010 година стоманената структура на оборудването е станала евентуално рискова за употреба, а от 2015 година се е намирала в спешно положение.-->
 
Според заключението на движимостите лица главната причина за повредата на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е неналичието на естествена експлоатационна поддръжка на структурата и оставянето й без антикорозионна отбрана повече от 20 години. Освен всичко това проверяващите открили, че и различен път са падали лампи.

През годините са били изпращани редица писма, в това число и до АПИ, само че по този начин и ограничения не били взети. Дори направеният специфичен отчет през 2015 година, който показва, че лампите са рискови, също не води до последствия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР