Бившият шампион във Формула Е Антонио Феликс да Коща спечели

...
Бившият шампион във Формула Е Антонио Феликс да Коща спечели
Коментари Харесай

Да Коща с великолепна победа при дебюта на Формула Е в Южна Африка

Бившият първенец във Формула Е Антонио Феликс да Коща завоюва своята първа победа в деветия сезон на напълно електрическия авто шампионат откакто победи в дебютното съревнование на шампионата на територията на Южна Африка.

Португалският водач на Порше стартира конкуренцията по улиците на Кейптаун от 11-то място на стартовата решетка, след което се ориентира доста добре в лекия безпорядък в първите обиколки, с цел да се озове в подножието на върха. След това той направи две доста хубави изпреварвания в бързите завои 7 и 8, с цел да стигне до успеха.

Първата жертва на Да Коща бе водачът на Енвижън Ник Касиди, който бе изпреварен в 24-та обиколка. След това португалският водач съумя да отвори преднина в челото, само че тя беше изгубена, защото той не съумя да задейства своя втори атакуващ режим от първия опит. Това наложи второ прекосяване през зоната за активация, което пък разреши на Жан-Ерик Верн (ДС Пенске) да излезе отпред.

Така Да Коща трябваше да се оправя и със своя някогашен съотборник, което той стори в предпоследния тур на конкуренцията, която продължи 32 обиколки. Верн, който победи в Хайдерабад преди две седмици, трябваше да се задоволи с второто място, а трети се класира Касиди.

Новозеландецът стартира последния тур на четвърта позиция, само че се възползва от грешката на Саша Фенестраз (Нисан), който се удари в стената на седмия завой. След този контакт стартиралият от полпозишън французинът се прибра в бокса и не приключи.

След неговото отпадане четвъртото място остана за Рене Раст (Макларън), а точки взеха още Себастиен Буеми (Енвижън), Дан Тиктъм (НИО 333), Щофел Вандоорн (ДС Пенске), Норман Нато (Нисан), Андре Лотерер (Андрети) и Джейк Хюз (Макларън). На 11-та позиция приключи Мич Еванс (Ягуар), който бе в челната група първоначално, само че бе заставен да премине през бокса поради потреблението на прекалено много мощ.

Наказание през днешния ден получи и вторият водач на Андрети Джейк Денис, който също трябваше да премине през бокса, защото той и неговите механици не се бяха съобразили с инструкциите за минимално налягане на гумите. Така британецът не съумя да се възползва от ранното отпадане на Паскал Верлайн (Порше) и да стопи преднината на германеца на върха в генералното класиране.

Верлайн напусна надпреварата още в първата обиколка, когато не съумя да спре в точния момент за десетия завой и се удари в Буеми. При този контакт предното ляво окачване на водача на Порше се счупи и той нямаше по какъв начин да продължи присъединяване си през днешния ден.

Въпреки тази нула той продължава да води в генералното класиране с актив от 80 точки и преднина от 18 по отношение на Денис. Трети с пасив от 30 пункта от първото място е вторият от през днешния ден Верн, а на 4 точки зад него е днешният победител Да Коща.

Деветият сезон в историята на Формула Е продължава след месец с дебютната аудиенция на шампионата в Бразилия са съревнование по улиците на Сао Пауло. Надпреварата в Южна Америка ще бъде третата поредна на напълно нова писта след тези в Хайдерабад (Индия) и Кейптаун.

Снимки: FIA Formula E
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР