Бившият съветски лидер Михаил Горбачов е уверен, че целостта на

...
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов е уверен, че целостта на
Коментари Харесай

Горбачов разказва как е можело да се избегне разпадането на СССР

Бившият руски водач Михаил Горбачов е убеден, че целостта на Съюз на съветските социалистически републики е можела да бъде съхранена. Той описа и по какъв начин се е опитал да го направи.
" Моето надълбоко разбиране беше, че пътят към политическия суверенитет на републиките, до тяхната икономическа самостоятелност, опазване на тяхната еднаквост, развиването на културата, лежеше посредством обновяването на Съюза, трансформирайки го в демократична, действителна, ефикасна федерация, на която републиките делегират част от своите пълномощия ", спомня си Горбачов в новата си книга „ Какво е заложено на карта: бъдещето на световния свят “, която следва да излезе скоро на пазара.
Горбачов отбелязва, че решаващата стъпка по този път трябвало да бъде нов съюзен контракт, чието сключване било осуетено през 1991 година от августовския прелом. Бившият първи акцентира, че " той се е борил до края за единството на страната ".
" Ръководството на най-голямата република в границите на Съюз на съветските социалистически републики - Русия, отпред с Борис Елцин, пое по пътя на разпадането. Надделя линията за отцепване на страната ", споделя още Горбачов, представен от РИА Новости.
Десетки милиони хора скоро усетили тежките последствия от това, прибавя той. " Не бива да изненадва никого, че съгласно всички изследвания на публичното мнение, множеството руснаци съжаляват за разпада на Съюза и считат 90-те години на предишния век за най-трудния интервал в живота си ", обобщава политикът, отбелязва още БГНЕС.
Припомняме, че в действителност Съветският съюз се разпада на 25 декември 1991 година, когато Горбачов в послание към народа афишира приключването на активността си като президент.
Този акт бе предшестван от съглашение, подписано на 8 декември, от водачите на Русия, Беларус и Украйна, в което се приказва за преустановяване съществуването на Съюз на съветските социалистически републики и провъзгласяването на основаването на Общността на самостоятелните страни. Актът влезе в историята като Беловежкото съглашение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР