Бившият съветник на канцеларията на президента на Украйна Олексий Арестович

...
Бившият съветник на канцеларията на президента на Украйна Олексий Арестович
Коментари Харесай

Бившата дясна ръка на Зеленски: Лично той е отговорен за провала на контраофанзивата, трябва да оставим Крим на Путин

Бившият консултант на канцеларията на президента на Украйна Олексий Арестович насочи тежки рецензии към президента Володимир Зеленски, който упрекна персонално за неуспеха на украинската контраатака.

В изявление за Meduza Арестович, който в този момент е упрекван за съветски сътрудник от властта в Киев, разгласи желанието си да се кандидатира за президент на Украйна, когато и да се проведат изборите, и съобщи, че Крим и другите окупирани от Русия украински територии в този момент би трябвало да бъдат оставени на руснаците, до момента в който се смени властта в Кремъл.

„ Можем да кажем, че на 31 март изтича мандатът на президента [на Украйна Зеленски]. И би трябвало да има последващи избори. Всяко отсрочване на президентските избори ще се смята за узурпация на властта в украинското общество. Освен това 2024 година е доста характерна година. Руските президентски избори през март, президентските избори в Съединени американски щати през ноември и изборите за Европейски парламент. Така всички наши съществени сътрудници и врагове ще бъдат наново легитимирани през 2024 година, а украинското държавно управление, в случай че не организира избори, няма да бъде наново легитимирано “, сподели Арестович.

Бившият консултант на Зеленски съобщи, че е подложен на репресии и гонене от сегашната власт в Киев, която го упреква, че намерено работи за Владимир Путин. „ Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Олексий Данилов, който е директен зависещ на Зеленски, сподели, че съм съветски разузнавач, работя в съветски ползи и правоприлагащите органи се интересуват от мен. Считам, че върху мен има политически напън за опозиционната ми позиция “, сподели Арестович.

Той сега се намира в чужбина, където по думите му изнася лекции, само че е безапелационен в желанието си да взе участие на изборите за президент, даже зад граница.

Арестович съобщи в „ предизборната си стратегия “, че в Украйна би трябвало да има независимост за всички останали езици, в това число съветския. „ [Сега в Украйна] не можем да се считаме за свободни. Необходимо е да се спре преследването на съветския език. Преследването за потреблението на какъвто и да е език на наша територия би трябвало да бъде строго пресечено. На украинския ще бъде даден приоритет, държавната помощ ще бъде ориентирана към развиването на украинския, само че всички останали езици да участват свободно “, сподели той.

По отношение на Крим и останалите окупирани от Русия украински територии, Арестович съобщи: „ Трябва да изчакаме Путин да напусне властта и с новото съветско управление ще се върнем към въпросите за окупираните територии. Следващото управление, сигурен съм, ще бъде по-разумно от Путин. Имам доста мощно възприятие, че единствено Путин, Шойгу и някои хора, свързани с тях, в действителност желаят война. Всички останали хора са напълно рационални, те схващат, че Русия е част от цивилизования Запад и желаят да се върнат към естествения живот “.

„ Нашата войска не съумя да превземе Токмок. Напълно допустимо е скоро страната да загуби Авдеевка. Тук несъмнено не приказваме за никакви граници от 1991 година Освен това, когато украинците преживеят зимата, когато има удари по [енергийната] инфраструктура на страната, мисля, че броят на хората, които желаят война до край, ще намалее. Като опция предлагам не просто да предадем окупираните територии на Русия, а да се присъединим към НАТО, да получим политически и военни гаранции от блока, опция за спокойно развиване, стопански [растеж] и просвета. И тогава умерено изчакайте да се смени режимът в Русия. Правено е и преди в историята и можем да го създадем още веднъж “, съобщи Арестович.

„ Трябва да изградим връзки с Русия, която е наш комшия. Хора като Путин идват и си отиват, само че Русия остава. Всички се интересуваме от две неща. Първо, Русия да стане мощна, свободна, демократична страна. Второ, Русия да бъде част от Запада. И с цел да не мине под въздействие на Китай и да не стане нуклеарен спътник на Китай “, съобщи Арестович.

Според него Зеленски и неговият екип са подхванали дейности, които са срещу националните ползи на Украйна. „ Контраофанзивата (на украинската армия) просто ме довърши, тъй като знам за какво беше несполучлива. Тъй като президентът изиска прекачване на войски към Бахмутското направление - от моя позиция това е безусловно безумство. И забележителна част от виновността за неуспеха на контранастъплението е персонално на Зеленски “, съобщи Арестович.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР