Бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков е вероятната

...
Бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков е вероятната
Коментари Харесай

Номинират бившия съдия от ВКС Борислав Белазелков за член на Конституционния съд

Бившият арбитър от Върховния касационен съд Борислав Белазелков е евентуалната номинация за парламентарен арбитър на обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “. Той е посочен от Политическа партия за този пост.

 

От дни името му се спряга за Конституционен съд в средите на магистратите и в този момент информацията беше обявена от „ 24 часа “, базирайки се на източници от Народното събрание.

 

Борислав Белазелков е роден на 16 май 1956 година в София. Завършва „ Право “ през 1981 година в  СУ “Св. Климент Охридски ”. Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския областен съд през 1984 година, а две години по-късно става арбитър и остава подобен до края на кариерата си.

 

От 1992 година за две години той е арбитър в административното поделение на Софийския градски съд, а от 1994 година до 1999 година е в комерсиалното. Над 22 години е арбитър във Върховния касационен съд.

 

През май 2021 година се пенсионира като Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет го отличи със служебна признателност и грамота, „ персонален почетен знак първа степен – златен “ и 1000 лв. като реши да предложи на президента да го награди и с медал „ Стара планина “.

 

Борислав Белазелков има забележителен принос за промените в насилственото осъществяване, в комерсиалната регистрация и за голям брой промени в гражданския развой. Бил е ръководител на Съюза на съдиите.

 

Същевременно по неофициална информация ГЕРБ има желание да номинира ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова за парламентарен арбитър, оповестяват още от „ 24 часа “.

 

Атанасова е родена на 8 октомври 1978 година. в Дулово. През 2001 година получава магистърска степен по право в УНСС, а през 2009 година по политология и дипломация във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “.

 

Тя дава отговор на изискванията за 15 години юридически стаж, брои се този ѝ като юрист преди депутатството. Освен това е вписана в русенската адвокатска гилдия от 2011 година

 

В последните години Атанасова израстна доста като правист и политик. Тя изнесе голям брой тежки борби в Народното събрание. Утвърди се като експерт, изпипва тематиките, по които работи.

 

Спряганият за член на Конституционен съд ген. Атанас Атанасов, водач на ДСБ,  се е отказал в интерес на поста ръководител на Народното събрание. Той към момента води люта борба с досегашната кандидатура на Никола Минчев. По-вероятно е ген. Атанасов да стане началник на Народното събрание, с цел да се съблюдава салдото в  коалицията ПП-ДБ.

 

През есента на тази година би трябвало да се случи идващото възобновяване на състава на Конституционен съд. Тогава изтича мандатът на назначените от президента проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров, на определения от Народното събрание Константин Пенчев и на определената от висшите съдии Таня Райковска.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР