Бившият съдия и шеф на съдийската комисия към БФС, Детелин

...
Бившият съдия и шеф на съдийската комисия към БФС, Детелин
Коментари Харесай

Детелин Баялцалиев пред Efirbet: От Лудогорец може да недоволстват, но трите червени картона бяха заслужени


Бившият арбитър и началник на съдийската комисия към БФС, Детелин Баялцалиев, даде извънредно изявление за уеб страницата. Той изрази своето мнение за изпъстрения с картони и спортни обстановки мач сред Лудогорец и Динамо Загреб от пресявките на Шампионската лига. Според някогашния рефер френският арбитър Беноа Бастиен е имал учредения за всяко изпъждане на състезател на „ орлите “, макар че е позволил и някои грешки в ущърб на българския първенец.

Според Баялцалиев размитите критерии и ниското равнище на българското съдийство директно удря по родните отбори, когато те излязат да играят в Европа. Специалистът счита, че ВАР продължава да не се употребява по най-хубавия метод у нас, както и че назначението на Виктор Кашай отпред на Семеен кодекс не дава кой знае какви резултати все още.

- Здравейте, господин Баялцалиев! М ачът на Лудогорец против Динамо Загреб провокира много мнения, най-много във връзка с съдийството. Видяхте ли някакви съдийски „ тесли “ от французина Беноа Бастиен?

- Аз не употребявам думата „ тесла “, по принцип. Видях дискусионни решения на съдията, само че множеството от тях бяха резонни и не може да се спори прекомерно доста за тях. Видях обаче и някои неотсъдени нарушавания в интерес на Лудогорец. Най-фрапиращо беше едно нарушаване против Спас Делев, за което даже не се даде фаул, камо ли картон. При този процес на мача мисля, че тази неточност беше фрапираща.

- По отношение на вторите жълти картони мога да кажа, че играчите би трябвало да имат поради, че към този момент са били предизвестени. Във всеки един от случаите имаше учредения за втори жълт. Друг въпрос е, че българските играчи са с малко изкривени показа за това по кое време се демонстрира втори жълт картон. У нас съвсем в никакъв случай не се случва това. Говорим, че вторият жълт би трябвало да е очевиден, само че критерият у нас е размит. Втори жълт се демонстрира освен, когато си откъснал главата на противника.

- Как да си разбираем това нарушаване на Доминик Янков? Това е неспортсменско деяние, той нямаше късмет да стигне до топката. При размаханите ръце е същото. Не споделям, че това важи единствено за Лудогорец обаче. Всички български тимове имат този проблем, защото у нас не се вземат поредни решения за втори жълт картон.

- Тоест критериите у нас са размити в това отношение?

- Дори не бих споделил, че са размити. Просто съдиите ги е боязън да демонстрират втори жълт картон. Това се случва на Лудогорец за повторно, не е казус. Футболистите живеят с неверни показа, явно. Дузпата и аленият картон в края още веднъж бяха показателни за това. Ние може да плачем, че са ни изгонили трима индивида, само че това не е на гола поляна – има учредения. Може да се спори за първата дузпа, само че съдиите са там, с цел да вземат решение тези обстановки.

- Изминаха към този момент няколко кръга у нас. Какви са Ви усещанията от съдийските изяви досега, защото още веднъж имаше много дискусионни обстановки?

- Моето мнение за съдийството у нас не е положително. Откакто беше въведен ВАР, съдиите ги е боязън да вземат решения. Пошегувах се, че те гледат мача по тв приемника дружно с нас, тъй като множеството значими решения се вземат по този метод. А от време на време даже и откакто гледат монитора, те отново не вземат вярното решение. Това е еднакво на две груби неточности.

- Съдиите по принцип не би трябвало да могат да се осланят на ВАР, защото всяка промяна от страна на системата смъква оценката на съдията. Слабото съдийство се дължи на несъответстващия асортимент и неприятната подготовка. Връзкарството в съдийството е огромен проблем, а също така липсва вливане на свежа кръв. Не се вижда по какъв начин ще се усъвършенства обстановката. Някои ги направиха интернационалните рефери, а те отново не се движат добре на терена.

- Обучението преди беше сложено на фундамент. Сега нещата са безпределно опорочени и си проличава на терена. Покрай ковид се откри и опрощение да се вършат единствено онлайн срещи със съдиите. Гледал съм част от тях, въпреки и тайно, защото съм личност нон грата за БФС. В някои случаи се демонстрират грешките на съдиите, само че няма обучителен детайл и полемика. Развитието на съдийството е обвързвано с дискусия и изявление на отзиви.

- Затова критериите се размиха. Едни дават дузпи за едно, друго не дават. Ако махнем Кабаков, Станислав Тодоров, Иван Стоянов и още 1-2-ма, няма кой да свири завързаните мачове. Няма да загатвам имена, че са доста обидчиви, само че като им се дадат на другите огромни мачове и резултатът е пагубен. Това са съдии, които не се поддържат по спортни аргументи, а по напълно други линии. Това се придвижва върху качеството на футбола и държанието на футболистите. Когато се излезе в чужбина се случва като при Лудогорец през вчерашния ден. Мач, в който отборът имаше шансове за продължение, само че в който всичко отпътува поради тези евтини картони.

- Миналата година казахте, че съдиите у нас към момента не бяха разбрали тънкостите на системата. Виждате ли някакво усъвършенстване в този момент?

- Проблемът при потребление на ВАР у нас е, че съдиите още не са наясно с критериите за интервенция на ВАР. Гледайте един мач в друга страна и ще видите какъв брой рядко се намесва тази система. В България не е по този начин и се получава размиване. Да не приказваме, че обикновени обстановки се гледат по 3-4 минути. Говорим за явни засада, да вземем за пример.

- На какво се дължи тази тромавост във връзка с съдийските отсъждания с ВАР?

- Дължи се на неустановеност. Има и различен въпрос – нашият ВАР е най-евтиният, надлежно с минимум камери. При нас на стадионите те са 6, а от време на време даже 4, до момента в който в западните страни приказваме за 28 камери. Колосална разлика. Така се усложняват нещата, защото при съществуването на повече камери може да гледаш обстановката от оптимално доста ъгли. Виждаме в другите страни по какъв начин се излавя съвършен ъгъл. Говорим за полуавтоматичната система за засадите, само че това по какъв начин ще се случи? Знаете ли какъв брой комплицирана и скъпа е тази технология?

- Това е друга причина за забавянето. Така не може да се види добре обстановката. Когато ВАР не може да види ясно дадена обстановка, то се приема решението на съдията на терен за правилно. Така се стартират полемики – тъй като всеки ще види друго в тези случаи. Да не приказваме, че в терзанието да не се допусне неточност, съдиите гледат обикновени обстановки по доста пъти, с цел да се презастраховат.

- Преди няколко месеца настъпи забавна рокада в Съдийската комисия при БФС. Назначен беше Виктор Кашай. Как оценявате този ход?

- По отношение на това, което виждам на терена, не виждам позитивна смяна. Не го споделям със завист, а просто установявам. За да има усъвършенстване, би трябвало първо да селектираме най-хубавите, а не тези, които са комфортни на БФС, на даден клуб или по партийна линия. За страдание тези неща ги знам сигурно.

- На второ място, приказваме за образование от най-ранна възраст. Става дума за интерактивна подготовка. Както споделих, гледал съм някои от онлайн срещите, които организират. Трябва да се означи, за жал, че британският на Кашай не е на нужното равнище, с цел да може той да влезе в ролята на учител. Той има доста добра кариера, само че когато някой образова, то би трябвало да има малко по-високо равнище на езика, спрямо учащите се. Нишката напълно се къса, когато и хората насреща не владеят британски изключително добре.

- Необходима е работа на дребни групи, а не на такива от по 100 индивида, където директният контакт е редуциран до най-малко. Само по този начин ще се чуят полемики и ще има действително схващане за проблемите. Преди правихме сходни семинари с мои сътрудници, на които канехме извънредно високо равнище съдии. В това число Дейвид Тейлър, който неотдавна беше ректор в Малта. У нас никой към този момент не идва. Едно време идваха у нас хора като Кирос Васарас, Йон Ларсен и други. Това е каймакът на европейското съдийство. Те нямаха по 5 минути отмора, бяха безусловно работохолици. Добре е, че се взе Кашай, само че резултатите въобще не са това, което би трябвало да бъдат.

- Имаше ли детайл на ПР ход зад това предопределение, съгласно Вас?

- Да, евентуално е по този начин, защото върху ръководителите на съдийската комисия постоянно има огромно напрежение, в случай че не са изцяло послушни. Тогава нищо не се взема решение от тях. Каквото му кажат, това прави. Явно, че по този начин е по-удобно. Не съм бранител на този метод на ръководство, най-много заради доста неща, които знам за съдийството.

- Има огромна доза ПР зад това предопределение. През години БФС имаше опция и желание да назначи чужденци за ръководителите на съдиите. Марк Бата работеше доста добре, макар че не знам дали някой му е давал опция да взема значимите решения. В края на работната година съдийските класации бяха направени без негово присъединяване и оттова пристигна разривът.

- Преди това имаше диалози и ангажименти за назначението на Хю Далас, който и преди 6 години, и в този момент, беше втори в ранглистата на съдиите в Европа. В последния миг обаче беше измамен. Същото се случи и с Кирос Васарас.

- Васарас е началник на съдиите от 5 години в Румъния и сега има двама румънски съдии в елитния лист на УЕФА. Единият ще върви на Световното в този момент, а другият за жалост има някакви здравословни проблеми и ще пропусне. Това демонстрира работата със съдиите. Тези благоприятни условия бяха пропуснати от родните ръководители. Винаги в съдийството у нас обаче задкулисието е било водещо и това пречи.

- И за край, господин Баялцалиев – какво си пожелавате до края на 2022-а година?

- Искам да видя президент на футболния съюз, който да не се бърка в назначенията на съдиите. Да не се споделя кой ще е интернационален арбитър и кой не. Това съм го виждал със личните си очи. Преди години имаше случай, в който Антон Генов трябваше да свири Вихрен и Левски. Някой беше видял Генов да тренира със наследник спортен екип и незабавно беше получено позвъняване от най-високото равнище да се събере съдийската комисия. Казаха ми да го сменя, а аз отвърнах, че той е топ съдията ми и няма причина да не е подготвен за изсвири този мач. Не виждах причина. Нали все спортният екип му ще е в някакъв цвят, няма да тренира гол!

Това желая да видя – президент, който ще сътвори условия за развиването на съдийството у нас, в това число за образование, за набиране на пособия, помощни средства и така нататък Само по този начин ще се тръгне нагоре.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР