Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че няма никакъв смисъл

...
Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че няма никакъв смисъл
Коментари Харесай

Медведев заяви, че САЩ трябва да молят за преговори за ядрените оръжия

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев съобщи, че няма никакъв смисъл да се водят договаряния със Съединени американски щати за понижаване на нуклеарните оръжия, и добави, че Москва би трябвало да чака, до момента в който американците сами не дойдат да молят за договаряния, съобщи Ройтерс.

" Сега всичко е в мъртвата зона. В момента нямаме безусловно никакви връзки със Съединени американски щати. Отношенията ни са на нулата по скалата на Келвин ", написа Медведев в Телеграм във връзка вероятни договаряния за нов контракт за понижаване на стратегическото нуклеарно въоръжение.

След идването на власт на Роналд Рейгън през 1981 година Русия и Съединени американски щати, които са най-големите нуклеарни сили в света, подписват редица контракти за понижаване на нуклеарните оръжия. Но съветското навлизане в Украйна провокира най-големия раздор в връзките сред Москва и Запада от Карибската рецесия през 1962 година, когато доста хора се притесняват, че светът е пред нуклеарна война, отбелязва Ройтерс.

Докато беше президент в интервала 2008 - 2012 година, през 2010 година Медведев подписа в Прага с Барак Обама Договора за редуциране и ограничение на стратегическите нападателни оръжия, прочут още като " Нов СТАРТ ", който през февруари предходната година беше удължен с още пет години до 2026 година

" Засега няма потребност да преговаряме с тях по нуклеарното разоръжаване. Ако го създадем, ще бъде неприятно за Русия ", сподели Медведев, който в този момент е заместник-председател на съветския Съвет за сигурност. " Нека те сами да дотичат или да допълзят и да молят за това. ", добави той.

Съединени американски щати и Русия разполагат с към 90 % от нуклеарните бойни глави по света. Всяка от тях има към 4000 бойни глави в арсенала си по данни на Сдружението на американските учени.

Медведев, който като президент се представяше като модернизатор, искащ по-добри връзки със Запада, съобщи, че позицията на Москва във връзка с Съединени американски щати би трябвало да се втвърди и напомни любопитен случай със руския началник Никита Хрушчов в Общото заседание на Организация на обединените нации.

" Има още един един потвърден способ на връзка с Америка по този въпрос - с обувка по трибуната на Организация на обединените нации. Преди това даваше резултат. ", сподели през днешния ден Медведев. Той засяга случая, в който, мощно подразнен от рецензиите към Съветския съюз, че е " погълнал " част от Източна Европа, през 1960 година Хрушчов размаха обувка в Общото заседание на Организация на обединените нации, а съгласно известие на " Ню Йорк таймс " от това време, той даже удрял с нея по банката си в пленарната зала.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР