Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са

...
Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са
Коментари Харесай

Скрипал и дъщеря му са отровени с рядко нервно-паралитично вещество

Бившият съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му са жертви на опит за ликвидиране с нервно-паралитично вещество, заяви шефът на антитерористичната дирекция в английската полиция Марк Роули на конференция в Лондон.

Атака е била ориентирана съответно против тях, акцентира Роули.

Скрипал и щерка му са в сериозно положение. Офицер от полицията, един от първите, пристигнали на мястото, също е в тежко положение по думите на Роули. Според телевизия Sky двамата са в кома.

Роули отказа да заяви какво е веществото. Британски медии цитират свои източници, съгласно които то е „ доста рядко “ и се създава в едвам няколко лаборатории в света, отбелязва Би Би Си.

Най-известните нервно-паралитични вещаства са токсинът VX, газовете зарин и табун, оповестени от Организация на обединените нации за химическо оръжие за всеобщо поразяване. Веществото прониква в организма при поемане или през кожата. Симптомите са изгаряне на очите, болки, затруднено дишане, които бързо могат да преминат в припадъци, спазми и гибел. По сходен метод беше погубен полубратът на Ким Чен Ун  на летището в Куала Лумпур при започване на предходната година.

Роули съобщи, че следствието се отнася доста съществено към случая и че няма никакъв риск за здравето на жителите на Солсбъри.

Полицаите, проверяващи покушението, обявиха, че желаят да приказват с всички хора, които са били в неделя следобяд в Солсбъри и изключително с посетителите на ресторанта Zizzi и пъба Bichop`s Mill в центъра на града.

В Лондон бе свикано съвещание на държавната комисия COBRA, която координира дейностите на управляващите при изключителни обстановки.

Според специалистите покушението може да провокира дипломатическа рецесия сред Лондон и Москва.

Британските депутатите оказват напън върху вътрешната министърка Амбър Рад да проверява непредвидената или подозрителна гибел на още 14 души през последните години – всички, свързани в предишното с съветските спецслужби.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР