Бившият румънски министър на здравеопазването Влад Войкулеску се яви днес

...
Бившият румънски министър на здравеопазването Влад Войкулеску се яви днес
Коментари Харесай

Бившият здравен министър на Румъния получи обвинение заради покупката на COVID ваксини

Бившият румънски министър на опазването на здравето Влад Войкулеску се яви през днешния ден в централата на Националната дирекция за битка с корупцията (DNA), с цел да бъде осведомен с повдигнатите му обвинявания по дело за закупуване на ваксини против COVID-19 с вреди, изчислявани на над един милиард евро, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32875
Обвинения в корист със служебно състояние в границите на това дело са повдигнати на Влад Войкулеску, който бе министър на опазването на здравето от декември 2020 година до април 2021 година като представител на в този момент опозиционната партия Съюз за избавление на Румъния (USR) и на различен някогашен министър на опазването на здравето – Йоана Михаила, тогава от USR, а в този момент член на друга опозиционна групировка – РЕПЕР на някогашния министър председател Дачиан Чолош. Бившият министър председател от Национално-либералната партия Флорин Къцу пък е упрекнат в съучастничество в корист със служебно състояние " с изключително тежки последствия ".

Влад Войкулеску съобщи през днешния ден, че делото за закупуването на ваксини против COVID-19, формирано от румънската антикорупционна прокуратура, е неповторимо за Европа. 

„ Има остатък (от ваксини) в цяла Европа. Когато приказваме за остатъка, би трябвало да се замислим какво би означавало Румъния да не поръча като цяла Европа или да поръча малко. Това щеше да значи доста хора да нямат достъп до ваксина. Още един път, това не бе мое решение. Цялото това дело е неповторимо в Европа. Никъде няма прокурор, който да проверява сходно политическо решение. Политическите решения са своевременни, съгласно незабавните потребности в съответния миг: избавяне на човешки живот и задействане на стопанската система “, сподели Войкулеску.

Бившият министър на опазването на здравето акцентира, че не е подписвал никакъв контракт за закупуване на ваксини. 

Националната дирекция за битка с корупцията упреква Войкулеску в корист със служебно състояние с изключително тежки последствия и в съучастничество в корист със служебно състояние с изключително тежки последствия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР