Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и директорът

...
Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и директорът
Коментари Харесай

Нови книги за Китай проучват историята и взаимоотношенията в страната

Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и шефът на институт „ Конфуций “ в остарялата столица доцент Искра Мандова написаха книги за Китай, които показват по нов метод историята и взаимоотношенията в Поднебесната империя.

„ Културата на китайската ера Тан ” – непознатата екзотика ” е книгата на доцент Искра Мандова. Тя е откривател на средновековната китайска просвета и учител по китайски, както и шеф на институт „ Конфуций “ във Велико Търново. За доцент Мандова споделят, че е единственият български откривател, посветил се огромно на династията Тан, управлявала Китай от 618 до 907 година, уточни издателят Нейко Генчев.

„ Нещата, които са се случили по време на ръководството на тази династия, трансформират радикално страната, дават ѝ напълно нова посока. Няма да е пресилено да се каже, че това трансформира посоката на развиване на целия свят “, споделя той.

„ Където и да отворите тази книга, ще видите, че ще попаднете на нещо или незнайно, или доста забавно. Тя е цялостна с изключителни обстоятелства, които авторката е подбрала и събрала. Защо тъкмо по времето на династията Тан поезията е в своя подем? Отговорът е доста елементарен и се дължи на обстоятелството, че наложително условие за явяването на изпит за държавен служител е претендентът да има незабравим книжовен гений “, прибавя Нейко Генчев.

Доц. Искра Мандова посвещава 15 години от изследователската си активност на династията ТАН и трите века, през които е разцветът на литературата, архитектурата, техниката и нововъведенията.

„ Превеждала съм от оригинал - от остаряла, от нова история на династията Тан. Това е разцветът на пътя на коприната, когато интернационалните контакти сред Китай и Запада стават извънредно интензивни. Това е интервалът, когато Китай поддържа връзки с Византийската империя “, споделя тя.

В проучването си за династията Тан доцент Искра Мандова разкрива и редица любопитни обстоятелства, на които се натъква при изследването си на писмени източници и византийски монети. Една от главите в книгата е отдадена на Дунхуанската съкровищница. 

„ Дунхуан – това е съкровищницата, най-старата библиотека с 5000 ръкописа, открита в гр. Дунхуан, провинция Гансу, където са открити ръкописи, картини, преводи на будистка литература от началото на интервала ТАН, дори има преводи от персийски, индийски. Там е открита диамантената сутра – първият превод на будистка литература. Изключително забавни са стенописите, защото това е пещерен комплекс с 50 000 стенописа, които са непокътнати до през днешния ден. Най-интересни от тях са стенописите на по този начин наречените нимфи – фейтиен на китайски. Може би, най-интересно ми беше проучването на танския грим – рисуването на веждите, облеклата “, разкри изследователката.

Художникът проф. Пламен Легкоступ показва 8-годишния си престой в Китай в книгата „ Пътят. Драконът, Художникът “. Книгата е четиво за всички, които се интересуват от невероятната тема, обвързвана с Поднебесната империя, уточни издателят Нейко Генчев.

„ Разбира се, става въпрос освен за географския път и дистанции. Тук метафората е за общия за всички ни път, за живота и за общото ни духовно пътешестване. Художникът е избрал доста забавно транспортно средство за това странствуване – това е драконът. Невъзможно е да се дефинира тази книга като някакъв род. В нея има всевъзможни детайли – и на разказ, и на пътепис, и на философско съчинение “, сподели Генчев.

В книгата са оповестени над 200 фотографии на създателя и няколко авторски илюстрации. Една от тях - драконът, който носи на гърба си разнообразни храмове, е метафората, която води към днешния потоп, който е по-страшен от библейския, потопът, в който би трябвало да спасяваме душите си, споделя проф. Пламен Легкоступ.

„ Чрез изкуството демонстрирам модерния свят по пътя на коприната, Ин и Ян, единствено че с три риби – китайска, съветска и американска, т.е. тримата огромни играчи на международната сцена съгласно мен “, споделя създателят.

„ Това са повече от 850 дни, през които съм бил за друг интервал от време там. Има доста провокативни неща, само че най-интересното е, че за тези 8 години персонално аз съм видял по какъв начин Китай стремглаво се изстрелва във висините, от една страна, и от другата страна – човешките взаимоотношения. Там извънредно доста хората се почитат един различен, мъчно може да срещнем навъсен човек. Примерно от трима таксиметрови водачи, при които се возиш, най-малко един си пее или си свирка, хората са в действителност усмихнати “, прибавя проф. Легкоступ.

Акцент в книгата са връзките сред обществото и страната в подтекста на богата китайска просвета и история.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР