Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отхвърли

...
Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отхвърли
Коментари Харесай

Бившият ректор на Медицинския университет в София отхвърли обвиненията, че е приемал нелегално чужди студенти

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отхвърли обвиняванията за незаконен банкет на студенти в образователното заведение.

Днес в Софийския градски съд стартира делото против него, като той е упрекнат, че е началник на проведена незаконна група (ОПГ), набирала задгранични студенти, които не дават отговор на условията. Според обвиняването те плащали по 40-50 000 евро, с цел да учат в МУ-София. По този метод те получават статут на непрекъснато пребиваващи в страна от Европейски Съюз, което допуска и опасност за държавната сигурност. Според прокуратурата става въпрос за студенти от арабски генезис, които са влизали в университета с изпит по британски, а те не знаят езика.

" Студентите са признати през 2017-2018 година Това е безусловно потвърдено. Направихме информация за тях, те в този момент са първи курс и през вчерашния ден им стартира изпитната сесия. Те до момента не са се явявали на изпити. Всички са постоянни студенти, всички до един са посещавали лекциите в предклиничния център. Няма такива, които да са отсъствали и да не са им заверени семестриалните ", съобщи някогашният ректор на Медицинския университет Ваньо Митев и посочи, че е бил ректор до 14 април 2016 година, което автоматизирано значи, че тези студенти са признати в образователното заведение след неговото овакантяване.

Освен против Ваньо Митев са повдигнати обвинявания и против други 5 лица, като всичките образуват незаконната група, съгласно прокуратурата, ръководена от някогашния ректор.

Митев е попитал проверяващите за какво това обвиняване е против него. Пред медиите той сподели, че чака отговор. Той е направил инспекцията като е изискал картоните на студентите от МУ.

" Имам възприятието, че прокуратурата и следствието би трябвало да извърнат внимание на този човек, който им подава информацията ", безапелационен беше Митев и посочи, че няма визия кой е този човек, единствено допуска.

„ Не мога да си показва, че някой може да дава 50 000 евро, в случай, че изпитите са леки ", сподели още някогашният ректор, представен от news.bg.

Той съобщи, че в случай че тези студенти имат подправени документи, това елементарно може да се разбере. По думите му, отговорността е на тези, които са се възползвали от документите.

Ваньо Митев съобщи и че по неговото ръководство Медицинският университет се е развил, а хонорарът, поради който е проверяван, е от платените му за 8 година отпуски. Относно обвиняването за екзотични екскурзии, той съобщи, че е приготвил още 130 страници към АДФИ - какъв брой е спечелил университетът от пътуванията.
Анастас Циканделов - обвинен, че е член на незаконната група, съобщи, че неговата компания и до момента продължава да набира студенти за медицинските университети. По думите му, той набира към 350 студенти годишно.

Фирмата на доктор Циканделов набира студенти за медицинските университети у нас.

Студентите са отговаряли на условията на университета, като документите се проверявали от самия университет. Циканделов подозира офанзива против него.

„ Всеки един студент, който е бил при нас, е с тествани документи. Всеки е подписал декларация за истинността на документа ", посочи той.

" Кой през 2014-2018 година приемаше документите в МУ-София? Учебен отдел. ", съобщи той и посочи, че офанзивата не идвала от образователен отдел.

По думите на Циканделов визираните 20 души, са безусловно постоянни и са с подписа на проф. Златков - новият ректор на МУ, а не на Ваньо Митев.

Циканделов, който насочи репликата към прокурорите, че ще леят кървави сълзи, се извини на проверяващите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР