Бившият рефер Антон Генов беше главен съдия преди 17 години,

...
Бившият рефер Антон Генов беше главен съдия преди 17 години,
Коментари Харесай

Антон Генов: Попов да води мача, а не мачът него

Бившият рефер Антон Генов беше основен арбитър преди 17 години, когато Левски и ЦСКА се срещнаха за финален път на край за Купата на България. Тогава " сините " завоюваха с 2:1, а той демонстрира 3 червени картона.

Генов се върна към спомените за този мач пред " Дарик " радио.

" Изключително оспорван дуел. ЦСКА бе станал първенец, припомням се, че и треньорите бяха Станимир Стоилов и Миодраг Йешич. Двата тима бяха хегемони тогава. Получиха се 3 червени картона, само че бяха в резултат на втори жълти и бяха заслужени. Картоните бяха за Тодор Янчев и Йордан Тодоров, и за Топузаков, който извърши нарушаване против Ибрахима Гай. Накрая дори имаше леко прикосновение сред двата тима. Можеше още два червени картона да покажа, само че взех решение да ги спестя. Беше в добавеното време и взех решение да ги спестя. Получи се борби, само че това е част от играта.

Не си припомням дали е имало рецензии. Аз съм управлявал толкоз мачове сред двата тима и постоянно е имало удовлетворени и недоволни. Дори в този момент да го виждам мача виждам, че съм бил прав в главните си решения - картони, наказателния удар, свободната игра, която пусках и тогава. Не е значимо дали е имало рецензии, значимото е, че тези, които подлагат на критика, откакто изгледат ситуациите, виждат, че не са били прави.

Нормално е еуфорията в двата щаба и фенклубовете да е огромна. Минали са 17 години от този мач. Радвам се, че стадионът ще е цялостен и се надявам съдийската бригада да излезе с чест от дуела. Двата тима търсят своето място и имат още да създадат, с цел да стигнат равнището на Лудогорец, само че са на прав път. Това е положително за българския футбол, тъй като футболът ще вдигне равнището си, когато Левски и ЦСКА са добре и има повече български играчи.

Никола Попов е умел арбитър. Бих го посъветвал да бъде съсредоточен от първата до последна минута. Едно малко нехайство може да обърне мача в друга посока. Така да направи, че той да води мача, а не мачът да го води него. Да не избързва със своите решения. Устната забележка също е част от арсенала на съдията. Една цялостна готовност на цялата бригада. Знаем, че въвеждането на VAR ще бъде в интерес на цялата бригада.

Мнението ми за VAR е позитивно, само че има неизпипани неща, само че очевидно ще се случи и това. Системата още по-голяма правдивост. Вече не могат да се вкарват голове от засади, а също по този начин дава различен ъгъл на нещата в наказателното поле. Бих загатнал една от забележката към нашите съдии. Прекаленото предоверяване на системата води до това, че съдиите чакат някой да им помогне за ясни обстановки в наказателното поле. Чакат на VAR системата и това не ми харесва. Губи се от игровото време и ритъма на мача. Съдията е там, с цел да взема решенията. Ако на оня мач, преди 17 години, имаше VAR евентуално щях да дам по още един червен картон, макар че знам какво се бе случило. За другите си решения не бе нужна VAR системата ", сподели Генов.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР