Бившият ръководител на израелското разузнаване Цви Замир, който ръководеше службата

...
Бившият ръководител на израелското разузнаване Цви Замир, който ръководеше службата
Коментари Харесай

Почина легендарният шеф на Мосад, ликвидирал терористите от олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

Бившият началник на израелското разузнаване Цви Замир, който ръководеше службата по време на войната Йом Кипур (1973 г.), умря на 99 години. Това оповестиха от кабинета на министър-председателя на Израел. „ Тази нощ Цви Замир, четвъртият началник на Мосад в интервала 1968-1974, умря “, се споделя в държавното изказване.

Под управлението на Замир, Мосад събра информация за бойци на палестинската терористична организация „ Черният септември “. Това са терористите,  които през септември 1972 година, по време на 20-те летни олимпийски игри, влязоха в олимпийското село, където избиха членове на израелската олимпийска делегация и спортисти, като преди този момент ги взеха за заложници /на снимката/. Тогавашният министър председател на Израел Голда Мейр слага задача на разузнаването да намери уредниците и изпълнителите и да ги ликвидира. Впоследствие екстремистите и няколко хипотетични уредници на акцията са сполучливо премахнати от израелските разследващи служби, под ръководството на Цви Замир. По трагичната история режисьорът Стивън Спилбърг направи класиката си " Мюнхен ".

Замир играе основна роля в укрепването на позициите на Мосад в израелското общество по време на войната Йом Кипур. Също по този начин под негово управление ведомствоо уголемява контактите със страните от Близкия изток.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР