Бившият ръководител на ГДБОП Любомир Янев в миналото е осъществявал

...
Бившият ръководител на ГДБОП Любомир Янев в миналото е осъществявал
Коментари Харесай

МВР призна: Бившият шеф на ГДБОП е осъществявал контакт с Нотариуса

Бившият началник на ГДБОП Любомир Янев в предишното е " осъществявал контакт " с убития Мартин Божанов - Нотариуса. Информацията е доказана публично от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи за " Свободна Европа ".

От полицията прецизират обаче, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция по този мотив. На този декор е налице и неофициалната информация, че някогашният началник на антимафиотите е поддържал близки другарски връзки с Нотариуса. Обстоятелство, което той не е отрекъл пред проверяващите по хипотетичната незаконна група на Божанов и което беше доказано обществено от някогашния вътрешен министър Бойко Рашков.

В момента Янев работи в отдел " Противодействие на престъпната престъпност "  на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който проверява убийството на Нотариуса. По този мотив от Министерство на вътрешните работи акцентират, че 

криминалистът не е част от екипа, който е образуван да проверява убийството.

" Любомир Янев е уведомил управлението на Столична дирекция на вътрешните работи, че обратно във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов по отношение на подавани негови тъжби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция ", гласи отговорът на Министерство на вътрешните работи.

Припомняме, че точно до момента в който Янев е ръководел ГДБОП там е бил изработен необикновен външен конкурс за наемане на проверяващ служител на реда, по който след това е била назначена вдовицата на Нотариуса - Гергана Божанова. Тя е чиновник на службата и сега, само че е в отпуск по майчинство. Божанова печели състезанието в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който в този момент е народен представител от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, откакто той стана длъжностен вътрешен министър през май 2021 година

От Министерство на вътрешните работи прибавят, че в момента тече " сложна инспекция "  на Дирекция " Вътрешна сигурност ",

чиято съществена цел е " определяне на постъпили данни за контакти на други чиновници на Министерство на вътрешните работи с Мартин Божанов ". Подробности за нейния ход не се прецизират.

Дали Нотариуса приживе е бил конфиденциален помощник на полицията още веднъж остава неразбираемо и Министерство на вътрешните работи отхвърля да удостовери публично. Такива непотвърдени данни са достигнали до Антикорупционния фонд (АКФ).

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР