Бившият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, известен с

...
Бившият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, известен с
Коментари Харесай

Медия: Отговорността падна върху плещите на Серджо Матарела

Бившият началник на Европейската централна банка Марио Драги, прочут с прякора си Супер Марио, може да стане новият министър председател на Италия, откакто президентът Серджо Матарела му разпореди да сформира ново държавно управление, написа в. "Дейли телеграф ".

Драги беше определен от Матарела, откакто политиците не съумяха да реализират съглашение за нова ръководеща коалиция.

До разпадането на ръководещата коалиция в Италия предишния месец се стигна, откакто партията на някогашния министър председател Матео Ренци отдръпна поддръжката си от кабинета.

Пред 73-годишния Драги в този момент стои задачата да образува държавно управление, което да разполага с работещо парламентарно болшинство, в миг, когато Италия продължава да се бори с пандемията от ковид, която лиши живота на близо 90 хиляди италианци и аргументи най-сериозната криза след Втората международна война, написа английското издание. Макар част от италианците да считат Драги за здравомислещ човек, който ще се оправи с проблемите във време на национална рецесия, други ще го възприемат като фаворизиран член на еврофилския хайлайф, технократ, който ще ръководи страната, без да е победил на избори, написа "Дейли телеграф ".

Ако стане министър председател, Драги ще има нежеланата задача да се оправи с икономическите последствия от пандемията, да засилва акцията за имунизиране против ковид и да се опита да реализира консенсус сред политическите сили по какъв начин да се харчат над стоте милиарда евро помощи, обещани от Възстановителния фонд на Европейския съюз, обобщава "Дейли телеграф ".

Няма никаква гаранция, че уважаваният икономист Марио Драги ще успее да събере задоволителна поддръжка, с цел да образува ново италианско държавно управление, изключително имайки поради обстоятелството, че най-голямата партия в Народното събрание, антисистемното Движение "Пет звезди ", незабавно изключи опцията да поддържа държавно управление на Драги, написа английският в. "Индипендънт ". Представителите на Движение "Пет звезди ", които участваха в последните две ръководещи обединения в Италия, постоянно са се изказвали срещу концепцията за технократски държавни управления.

Може ли "Супер Марио " да избави Италия, както избави еврото, пита в. "Гардиън ", имайки поради заслугите на Драги като началник на ЕЦБ в превъзмогването през 2012 година на една от най-тежките рецесии за европейската валута. Италианският президент Матарела обезверено имаше потребност да избере човек, разполагащ с нужния престиж, с цел да измъкне Италия от дълбоката рецесията и да се опълчи на евроскептицизма на десните партии. Кой по-добре би се справил с тази задача от Драги, написа "Гардиън ".

След 20 дни на изострена политическа рецесия в Италия, опити за привличане на сенатори на страната на държавното болшинство и политически съвещания, които не дадоха резултат, отговорността легна върху плещите на президента Серджо Матарела, написа френският в. "Фигаро ". Воден от убеждението, че понастоящем единствено държавно управление на технократи "на високо равнище ", което не се въздейства от политическите комбинации, може да ръководи Италия, Матарела разпореди съставянето на такова държавно управление на някогашния началник на Европейската централна банка.

Изборът на президента е удостоверение на рецесията в италианската политика и неспособността на политиците да намерят решение в полза на страната, отбелязва "Фигаро ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР