Бившият президент в изгнание Михаил Саакашвили заяви, че се е

...
Бившият президент в изгнание Михаил Саакашвили заяви, че се е
Коментари Харесай

Бившият президент Михаил Саакашвили заяви, че се е върнал в Грузия

Бившият президент в заточение Михаил Саакашвили съобщи, че се е върнал в Грузия макар заканата на управляващите да го арестуват, в случай че стъпи още веднъж в кавказката страна, преживяваща от месеци политическа рецесия, съобщи Франс прес.

" Рискувах живота и свободата си, с цел да се върна ", споделя Саакашвили на видеозапис, качен във Facebook, и прибавя, че се намира в грузинския крайбрежен град Батуми.

Президент от 2004 до 2013 година, той бе оповестил, че се завръща в страната за уикенда във връзка утрешните локални избори, считани за тест за ръководещата партия.

" Призовавам всички да гласоподават за Единното национално придвижване ", главната опозиционна партия, чийто създател е той, споделя на записа Саакашвили, ухилен, сниман на фона на нощен градски пейзаж.

Грузинското вътрешно министерство обаче уточни пред телевизия " Формула ", че " Саакашвили не е минавал границата ".

Експрезидентът популяризира в понеделник фотография на самолетен билет за Тбилиси с дата събота вечерта, на изборния ден.

На другия ден министър председателят Иракли Гарибашвили увери, че в случай че някогашният държавен глава " стъпи на грузинска земя, неотложно ще бъде задържан и хвърлен в пандиза ".

Петдесет и три годишният Саакашвили, който управлява държавна работа по промените в Украйна, е упрекнат от грузинското правораздаване в корист с власт, само че счита делото за политическо.

В Грузия са формирани 4 наказателни каузи против Саакашвили и по две от тях към този момент са постановени присъди. През 2018 година той бе наказан задочно на 3 години затвор по дело за ликвидиране на чиновник в банка през 2006 година и на още 6 години по дело за побой над народен представител през 2005 година.

От предходната година Грузия е в политическа рецесия - опозиционните партии насочиха рецензии във връзка многочислени нарушавания по време на парламентарните избори, извоювани с труд от ръководещата партия " Грузинска фантазия ", припомня Агенция Франс Прес.

През май ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел договаря за съглашение, което да постави завършек на рецесията, само че през юли " Грузинска фантазия " се отдръпна от него едностранно, поради което бе подложена на критика от Европейски Съюз и от Съединени американски щати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР