Бившият президент Тръмп е обвинен два пъти - и е

...
Бившият президент Тръмп е обвинен два пъти - и е
Коментари Харесай

Защо Тръмп може законно да се кандидатира за президент въпреки обвиненията

Бившият президент Тръмп е упрекнат два пъти - и е изправен пред евентуални престъпни обвинявания - само че не му е неразрешено да се кандидатира или да заема президентския пост.

Защо това има значение: Въпреки че Тръмп е първият някогашен президент на Съединени американски щати, изправен пред наказателни обвинявания, неговата правна обстановка не заплашва юридически жизнеспособността на пътя му към втори мандат – и даже може да бъде политическо преимущество, споделиха специалисти от Axios.

Тръмп е изправен пред 37 наказателни обвинявания, свързани с владеене на класифицирана информация и възпрепятстване на правораздаването като част от федерално следствие за предпазване на секретни документи, се споделя в обвинителния акт, оповестен в петък.

В настрана дело за „ пране на пари “ тази пролет Тръмп се призна за почтен по 34 обвинявания за подправяне на бизнес записи.

Конституцията не не разрешава на Тръмп да заема президентския пост и има още един колорит в неговата обстановка.

Какво споделя Конституцията?

Тръмп, кандидат за републиканската президентска номинация, дава отговор и на трите условия на конституцията, с цел да се класира за президентството:

Кандидатът би трябвало да е навършил 35 години;

Той би трябвало да е жител по рождение;

Трябва да е живял в Съединени американски щати най-малко 14 години;

Може ли Тръмп да се кандидатира за президент или да бъде определен, откакто бъде упрекнат?

Обвиненията и даже евентуалните присъди не лишават Тръмп от правна подготовка да се кандидатира за президент през 2024 година или да заема поста, в случай че бъде определен, споделя Крис Еделсън, помощник в Американския университет, който специализира в президентските каузи.

„ Най-ясният метод да дисквалифицираме Доналд Тръмп от опит да се кандидатира за президент би бил, в случай че Сенатът го признае за отговорен по единия или и по двата импийчмънта “, сподели Еделсън.

Контекст: Сенатът оправда Тръмп и в двата процеса за импийчмънт през 2020 година за корист с власт и надлежно през 2021 година за подстрекаване за бунт.

Между редовете: Има уговорка в 14-та корекция от епохата на Гражданската война, която не разрешава на всеки, който е " взел участие в бунт " против Съединени американски щати, да заема изборна служба без утвърждението на две трети от Камарата и Сената.

След протеста на 6 януари демократите упрекнаха Тръмп в присъединяване в " протест или въстание " против Съединените щати, както е несъмнено от 14-та корекция, която не разрешава на всяко такова лице да " заема каквато и да е служба ", в случай че бъде наказано от Сената.

По това време законодателите също по този начин предложиха да се употребява 25-та корекция, с цел да бъде отхвърлен от служба, което, сходно на импийчмънта, не го не разрешава от бъдеща служба.

Проверка на действителността: Освен импийчмънта и 14-ата корекция, единствената друга спънка пред президентството е ограничаването от два мандата. Тръмп е един от близо две дузини президенти на Съединени американски щати, изкарали един мандат.

Да, само че: Тръмп също е разследван за опити да попречи на изборите през 2020 година от специфичния прокурор Джак Смит, който беше назначен от основния прокурор Мерик Гарланд да следи и двете федерални следствия против Тръмп.

Като част от трето, настрана следствие в Атланта за опитите му да попречи на изборите през 2020 година, това лято се чака обвиняване.

Експерти, в това число Еделсън, към момента имат вяра, че той ще може да се кандидатира.

Как всичко това ще се отрази на акцията на Тръмп?

Обвинителният акт може да ускори поддръжката за гласоподавателите на Тръмп, които имат вяра, че той е незаслужено нападнат, споделя Хайди Китросер, професор по право в Северозападния университет. Все още не е ясно по какъв начин това ще се отрази на бъдещата му акция.

Кандидатурата на Тръмп при сходни правни условия е невиждана, сподели Китросер. „ Не мисля, че има ясна картина по какъв начин тъкмо ще работи и по какъв начин ще наподобява “, добави тя.

В четвъртък, малко след оповестяването на обвиняванията си, Тръмп последва познатия си модел, като разгласява имейл за набиране на средства, в който се споделяше: „ Назначеният от Байдън специфичен прокурор ме упрекна като част от още един, следващ лов на вещици “.

Тръмп също събра милиони долари през април, откакто започва акция за набиране на средства на фона на обвинителен акт от съда в Манхатън за нелегално заплащане на пари за „ безмълвие “.

Процесът против някогашния президент в Ню Йоркското следствие е плануван за март 2024 година, тъкмо в средата на първичните избори /т.н. праймъриз/, а в петък Смит сподели, че неговата работа ще търси „ бърз развой “ по делото за федералните класифицирани документи, което може да стане логистично предизвикателство за някой, който води президентска акция.

Тръмп исторически се е борил и има опит да протака правосъдни каузи и може да направи същото в тези случаи, оповестява Politico.

Междувременно множеството от противниците на Тръмп на изборите през 2024 година към момента не рискуват да го подлагат на критика, а вместо това подлагат на критика Министерството на правораздаването.

Тази седмица републиканското управление на Камарата изцяло осъди федералното обвиняване, до момента в който отговорът на Сената беше малко по-сложен.

Сблъсквали ли са се американците с тази обстановка преди?

Може да се напомни: през 1920 година Юджийн У. Дебс се кандидатира за номинация за президент на социалистите от пандиза – евентуално най-подходящият аналог в историята за обстановката с Тръмп, споделя Робърт Спицер, професор в SUNY Cortland. (Дебс в последна сметка губи, само че получава над 5 % от гласовете).

Някои претенденти са се кандидатирали за по-ниски изборни длъжности, до момента в който са били обвинени по наказателни каузи.

„ Вероятно можете да намерите няколко сходни случая в историята “, сподели Спицер. — Но не са доста “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР