Бившият президент ще трябва да даде отпечатъци и да му

...
Бившият президент ще трябва да даде отпечатъци и да му
Коментари Харесай

Обвинението срещу Тръмп е повдигнато, но какво следва?

Бившият президент ще би трябвало да даде отпечатъци и да му бъде направена фотография

Доналд Тръмп е изправен пред иден арест по обвинявания, произлизащи от следствие за предоставяне на рушвет от $130 000 на порнозвездата Сторми Даниелс през 2016 година

След като огромно жури в Ню Йорк гласоподава в четвъртък за обвиняване против него, той ще бъде първият някогашен президент на Съединени американски щати, изправен пред наказателни обвинявания.

Точните обвинявания към момента не са оповестени, само че ето някои основни въпроси по отношение на проблемите в този случай.

В какво е упрекнат Тръмп?

През 2016 година порнозвездата Сторми Даниелс се свързва с медиите, като предлага да опише нейната история за " блудничество " с Доналд Тръмп през 2006 година

Екипът на Тръмп обаче схваща за това, а предприемачът кара юриста си Майкъл Коен да заплати на Даниелс 130 000 $ в подмяна на нейното безмълвие.

Това не е нелегално. Въпреки това, когато Тръмп възвръща разноските на Коен, записът за заплащането гласи, че преведената сума е за адвокатски възнаграждения. Прокурорите споделят, че това се смята за опит на Тръмп да фалшифицира бизнес записи, което е престъпно закононарушение в Ню Йорк.

Прокурорите биха могли също евентуално да настояват, че това нарушава изборния закон, защото опитът му да скрие заплащанията си към Даниелс е бил стимулиран от това, че не желае гласоподавателите да знаят, че е имал връзка с нея, написа dnes.bg. Прикриването на закононарушение посредством подправяне на записи би било углавно закононарушение, което е по-сериозно обвиняване.

Дори бранителите на правосъдното гонене признават, че и в двата случая това никога не е еднопосочен случай. Има дребен казус на сходни правосъдни преследвания и предходни опити да бъдат упрекнати политици в прекрачване на границата сред финансирането на акцията и персоналните разноски, които са приключили с крах.

" Ще бъде мъчно ", споделя Катрин Крисчън, някогашен финансов прокурор на окръжния прокурор на Ню Йорк.

Защо Тръмп беше упрекнат?

Решението дали да бъдат повдигнати обвинявания е на окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг. Той образува огромно жури, с цел да проверява дали има задоволително доказателства за покачване на наказателно гонене. Той беше и единственият, който знаеше по кое време ще бъде гласуван обвинителен акт.

Съобщава се, че в четвъртък следобяд огромното жури е решило да повдигне обвинявания. Но сега не знаем какви са тези обвинявания, пишат от BBC.

Браг ще осведоми Тръмп и неговите юристи, като ще стартира договаряния за това по какъв начин и по кое време някогашният президент ще се появи в Ню Йорк за формалния си арест и първото чуване в съда.

Документът, представящ формалните обвинявания против Тръмп, няма да бъде оповестен, до момента в който арбитър не прочете обвиняванията против него.

Като се има поради историческият темперамент на сходен ход и съображенията за сигурност, детайлностите за появяването на Тръмп в Ню Йорк са ненапълно несигурни.

Адвокатите на Тръмп показват, че той ще сътрудничи на управляващите в Ню Йорк, тъй че няма да има издадена заповед за ареста му.

Тръмп има собствен персонален аероплан, тъй че може да лети до едно от няколкото летища в региона на Ню Йорк и по-късно да пътува до съда в долната част на Манхатън с кола.

Когато арестуват Тръмп, ще му вземат ли отпечатъци?

Като част от тези договаряния с прокурорите, съдът може също по този начин да се съгласи да му даде частен вход в съда, вместо по-типичната " разходка на нарушител " пред събралите се медии.

Веднъж вътре обаче, Тръмп ще даде пръстови отпечатъци и ще му бъде направена фотография, както на всички обвинени по наказателни каузи. Ще му бъдат прочетени и неговите права на „ Миранда “, като му се припомня за конституционно предпазеното му право на юрист, както и, че може да откаже да приказва с полицията.

Подсъдимите, упрекнати в тежко закононарушение, нормално са с белезници краткотрайно, макар че юристите на Тръмп ще се опитат да избегнат това за своя клиент. По време на процеса на резервация той ще бъде придружаван от сътрудници на Тайните служби.

След това Тръмп ще изчака в зона за задържане или килия до явяването си пред арбитър. Обвинението, моментът, в който обвиненият се декларира пред арбитър, е отворено за обществеността.

Присъдата за вина би била санкция. Ако Тръмп бъде наказан по обвиняването за тежко закононарушение, той ще бъде изправен пред оптималната присъда от четири години затвор, макар че някои правни специалисти предвиждат, че санкцията е по-вероятна и че всяко време зад решетките е доста малко евентуално.

Може ли към момента да се кандидатира за президент?

Обвинителен акт или даже наказателна присъда не биха попречили на Тръмп да продължи президентската си акция, в случай че реши. Самият той даде всички индикации, че ще продължи напред, без значение какво се случва.

Всъщност няма нищо в законодателството на Съединени американски щати, което да пречи на претендент, който е приет за отговорен в закононарушение, да води акция и да служи като президент - даже и от пандиза.

Арестът на Тръмп сигурно би усложнил обстановката неговата президентска акция обаче.

Въпреки че това може да накара някои републикански гласоподаватели да се обединят към своя борбен първенец, това може да бъде доста разпръскване в акцията, пробвайки се да завоюва гласове и да взе участие в диспути.

Това също би задълбочило към този момент остри разделения в американската политическа система.

Консерваторите считат, че някогашният президент е държан към друг стандарт на правдивост, до момента в който либералите гледат на това като на въпрос за търсене на отговорност от нарушителите на закона - даже тези на най-високите позиции във властта.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР