Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст,

...
Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе умря на 95-годишна възраст, заяви в Туитър актуалният държавен глава на африканската страна Емерсън Мнангагва, представен от Ройтерс.

Мугабе е умрял в Сингапур, където постоянно се лекуваше през последните години, заяви пред Ройтерс източник, осведомен с въпроса.

"С невероятна горест оповестявам за кончината на бащата- създател на Зимбабве и някогашен президент, другаря Робърт Мугабе ", писа Мнангагва.

За кончината на първия водач на страната след приемането на самостоятелност потвърдиха и от фамилията му, като показаха, че той е имал съществени проблеми със здравето си.

Мугабе беше един от водачите на 7-годишната въоръжена опозиция против режима на бялото малцинство в страната, наричана тогава Южна Родезия. След свалянето на расисткия режим на Ян Смит през 1980 година той застана отпред на страната, първо като министър председател, след това като президент, и остана на този пост до 2017 година, когато бе свален от власт от въоръжените сили на Зимбабве след остри рецензии против неговото близо 40-годишно властническо ръководство и острата икономическа рецесия в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР