Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума няма да лежи

...
Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума няма да лежи
Коментари Харесай

Южна Африка: Бившият президент Джейкъб Зума няма да лежи в затвора поради пренаселеност

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума няма да лежи в пандиза , като съгласно високопоставени лица една от аргументите е да се понижи пренаселеността там. Зума, който беше наказан на 15 месеца отнемане от независимост по обвиняване за пренебрежение към съда , се е предал на управляващите по-рано през днешния ден. Преди това 81-годишният някогашен държавен глава беше освободен условно от пандиза по медицински аргументи – ход, който съдът по-късно разгласи за противозаконен , предава „ BBC “.

Министърът на правораздаването Роналд Ламола съобщи, че Зума е получил опрощаване на присъдата, с цел да се реши казусът, обвързван с пренаселеността на пандизите в страната. Той е един от над 9000 пандизчии с по този начин наречения статут „ невисок риск “ , освободени по скица , която влезе в действие през април. Целта на тази скица е да се освободи повече място в пандизите на Южна Африка , оповестиха управляващите.

Ламола посочи, че решението е било взето от затворническите управляващи без политическа интервенция , както и че Зума не е получил никакво по-специално отношение.

Процесът по опрощаване се ползва от относително скоро в страната с концепцията да се облекчи напрежението в системата посредством освобождение на нискорискови правонарушители.

От затворническата работа разкриха, че Зума се е явил рано тази заран в изправителния център „ Есткорт “ в родната си провинция Квазулу-Натал . Там той е бил „ признат “ в системата, а час по-късно е бил освободен .

Лобистката група „ AfriForum “ упрекна затворническите управляващи на Южна Африка, че с този ход са помогнали на Зума да избегне правораздаването.

Междувременно главната опозиционна партия в Южна Африка, „ Демократичен алианс “ , разгласи, че ще оспори по правосъден път опрощаването на наказването, с което е бил миропомазан някогашният президент. Противно на това изказване, ръководещият Африкански народен конгрес (АНК) в Квазулу-Натал приветства решението и съобщи, че то е в най-хубавия интерес на страната. В по-широк проект реакциите са спорни . Някои южноафриканци настояват, че държавното управление би трябвало да се концентрира върху неотложни проблеми, като честите спирания на електрозахранването, високите равнища на престъпност, бедността и младежката безработица, до момента в който съгласно други Зума би трябвало да се върне в пандиза, с цел да излежи там остатъка от наложената му присъда.

Вкарването на някогашния водач в пандиза през 2021 година провокира гневни митинги и протести , при които починаха над 350 души. Той беше наказан , откакто отхвърли да даде показания пред комисия, проверяваща финансовите злоупотреби и „ връзкарството “ по време на неговото ръководство. В последна сметка обвиненият обаче беше освободен условно по медицински аргументи. Миналия ноември апелативният съд откри, че освобождението е било нелегално , и подреди Зума да се върне в пандиза , с цел да доизлежи там присъдата си. Миналия месец Конституционният съд отхвърли опита за анулация на това решение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР