Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума беше отведен за кратко в затвора, след което освободен след ремисия

...
Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума беше отведен за
Коментари Харесай

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума беше отведен за кратко в затвора и освободен за поправителен надзор

От МОГОМОЦИ МАГОМЕ Асошиейтед прес, 11 август 2023 г., 3:02 ч.

ЙОХАНЕСБУРГ -- Бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума беше отведен за кратко в затвора и освободен за поправителен надзор в петък, казаха служители на затвора.

Миналия месец Южна Африка разположи армия за сигурност в четири провинции на фона на безпокойство от съдебно решение, което прави условното му освобождаване по медицински причини от 2021 г. невалидно.

Зума беше приет в Correctional Center Estcourt и освободен за по-малко от два часа след обработката на ремисията му.

Съгласно процеса на опрощаване, разрешен от президента Сирил Рамафоса, почти 9500 затворници ще бъдат освободени от затвора и поставени под поправителен надзор, каза Махоти Тобакгале, комисар на поправителните служби.

Решението за връщането на Зума в затвора последва решение на Върховния апелативен съд, което потвърди решение на Върховния съд на Гаутенг, че освобождаването му от затвора по медицински причини през 2021 г. е незаконно и противоконституционно.

Въпреки това, съдът остави на Тобакгале решението дали Зума трябва да се върне в затвора или времето му под медицинско условно освобождаване да се счита за излежано време.

Зума беше вкаран в затвора през 2021 г., защото се противопостави на разпореждане на Конституционния съд да се яви пред анкетна комисия, разследваща обвинения в корупция по време на мандата му като президент от 2009 до 2018 г.

Той беше освободен по медицински причини два месеца след 15-месечната си присъда.

Тогава комисарят на поправителните служби Артър Фрейзър, известен съюзник на бившият президент разреши освобождаването на Зума по медицински причини.

Фондацията на Джейкъб Зума твърди, че Зума е излежал присъдата си, тъй като е бил под поправителен надзор, докато е бил на медицинско условно освобождаване.< /p>

Департаментът на изправителните служби каза миналата година, че Зума е бил освободен от системата си, след като е излежал присъдата си.

Неговото лишаване от свобода предизвика бурни бунтове в Квазулу-Натал и унищожаване на имущество в провинцията и в провинция Гаутенг, която включва икономическия център Йоханесбург.

Според официален според правителствени данни 354 души са загинали по време на хаоса, докато полицията се бори да потуши разпространението на насилието и разрушенията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР