Бившият президент на Судан Омар Башир е преместен в затвора

...
Бившият президент на Судан Омар Башир е преместен в затвора
Коментари Харесай

Бившият президент на Судан е преместен в затвор с максимална сигурност

Бившият президент на Судан Омар Башир е изместен в пандиза с оптималната сигурност в Кобар, дни откакто бе свален с боен прелом. Информацията е, че някогашният водач до момента е държан в президентската резиденция под сериозна защита, оповестява БиБиСи.

Месеци митинги в Судан доведоха до свалянето и арестуването на дългогодишния властник в четвъртък. Министърът на външните работи на Уганда Хенри Орием Окело съобщи пред " Ройтерс ", че страната ще обмисли опцията за даване на леговище на водача, макар заповедта за арест, издадена от Международния углавен съд (МНС).

Като член на МНС, Уганда ще би трябвало да съобщи Башир, в случай че той дойде в страната. МНС остава без коментар.

Досега местонахождението на Башир бе незнайно. Лидерът на преврата по това време, Ауад ибн Ауф, че Башир е арестуван на " безвредно място ", самият той се отдръпна скоро по-късно.

Генерал-лейтенант Абдел Фатах Абделрахман Бурхан, назначен за началник на преходния боен съвет, стана третият водач на Судан за няколко дни.

Демонстрантите се заклеха да останат на улицата, до момента в който не се премине директно към цивилното ръководство.

Башир ръководи Судан близо 30 години. Той е упрекнат във военни закононарушения и закононарушения против човечеството в западния регион на Дарфур в Судан, за което МНС издаде заповед за арест.

След месеци на митинги - в отговор на повишението на разноските за живот и превръщането им в апели към държавното управление да подаде оставка - военните в Судан смъкнаха Башир.

Преходният боен съвет бе основан след неговото премахване и съобщи, че ще остане в действие в продължение на най-много две години, до момента в който може да бъде въведено гражданско държавно управление. Демонстрантите остават в лагера на военния щаб в столицата на Судан, Хартум.

Съобщава се, че в понеделник са положени старания за разпръсване на седящите, само че протестиращите се хващат за ръце и бойците отстъпват, с цел да избегнат борба.

Асоциацията на експертите от Судан (СПА), която оглави митингите, прикани последователите си да стопират всевъзможни напъните да бъдат разпръснати, призовавайки стачкуващите да " защитят революцията и достиженията ".

Говорител на СПА декларира, че групата " изцяло отхвърли " преходния боен съвет, управляващ страната, и съобщи, че протестиращите желаят разформироване на държавните разследващи организации и " цялостното раздробяване на дълбоката страна ".

Говорителят на военния съвет, военачалник Шамс ад-дин Шанто разгласи в неделя голям брой нови ограничения, в това число завършек на цензурата и нови ръководители на силите за сигурност.

Съветът арестува някогашни членове на държавното управление и ще вкара каквото и да е гражданско държавно управление и какъвто и да е министър председател, за който се договорят опозиционните групи.

Но до момента в който съветът дава обещание да не гони протестиращите, генералът ги приканва да спрат неразрешените барикади и " да се възобнови естественият живот ".

" Използването на оръжие няма да бъде толерирано ", добавя той./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР