Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде изправен

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде изправен
Коментари Харесай

Иран се прицели в Тръмп

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп би трябвало да бъде изправен пред съда за убийството на военачалник Касем Солеймани или Техеран ще си отмъсти. Това сподели иранският президент Ебрахим Раиси, говорейки във връзка втората годишнина от ликвидирането на военачалника, съобщи Ройтерс.

Иран и съюзнически групи в Ирак и други страни организираха възпоменателни събития в чест на Солеймани, командирът на силите Кудс, отвъдморската част на елитната Революционна армия. Той беше погубен в Ирак при удар с дрон на 3 януари 2020 година, разпореден от тогавашния президент Тръмп.

" Ако Тръмп и някогашният държавен секретар Майк Помпео не бъдат съдени в обективен съд за незаконното действие по убийството на военачалник Солеймани, мюсюлманите ще отмъстят на нашия страдалец ", сподели Раиси в тирада в понеделник.

" Агресорът, килърът и основният провинен – тогавашният президент на Съединените щати – би трябвало да бъде съден и съден според (ислямския) закон за възмездието и Божието решение би трябвало да бъде изпълнено против него ", добави Раиси.

Съгласно ислямските закони на Иран, наказан палач може да бъде екзекутиран, в случай че фамилията на жертвата не се съгласи да вземе " кръвни пари " посредством помиряване.

Иранските правосъдни чиновници са комуникирали с управляващите в девет страни, откакто са разпознали 127 обвинени по случая, в това число 74 американски жители, сподели пред държавната телевизия основният прокурор Мохамад Джафар Монтазери.

" Престъпният някогашен президент Тръмп е отпред в листата ", сподели той.
В неделя Иран прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в писмо да изиска отговорност от Съединени американски щати и Израел, за които Техеран твърди, че също е забъркан в убийството, оповестиха иранските медии.

Дни след убийството Съединените щати споделиха на Организация на обединените нации, че убийството е било самозащита. Тогавашният основен прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар сподели, че Тръмп явно има пълномощията да убие Солеймани и генералът е " законна военна цел ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР