Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че завежда съдебни

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че завежда съдебни
Коментари Харесай

Тръмп съди Facebook, Twitter и Google и техните шефове

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че завежда правосъдни каузи против Фейсбук, Twitter и Гугъл и техните ръководители Марк Зукърбърг, Джак Дорси и Сундар Пичай , потвърждавайки, че те цензурират консуматори, осведоми " Аксиос ".

Делата, заведени в съд в щата Флорида, идват, откакто Twitter и Фейсбук го изритаха поради заплахите от принуждение след метежа на 6 януари, при който Тръмп насъска тълпата да щурмува Капитолия. Делата са ескалация от продължаваща война, която десницата води против огромните софтуерни компании , потвърждавайки, че интернет платформите цензурират консервативните гледни точки.
 Фейсбук блокира профила на Тръмп за 2 години
Фейсбук блокира профила на Тръмп за 2 години

Той остава без достъп до обществената мрежа до 2023 година

" Завеждам като водещ съсловен представител огромно дело против огромни софтуерни колоси, в това число Фейсбук, Гугъл и Twitter, както и техните ръководители ", разгласи Тръмп.

Той съобщи, че желае от съда да наложи наказателни вреди на софтуерните компании и сподели, че евентуално ще последват други каузи .

" Нашето дело ще потвърди, че тази цензура е противозаконна, противоконституционна и изцяло антиамериканска ", настоя той.

Бившият президент е заплашвал с голям брой правосъдни каузи през последните десетилетия, въпреки че доста малко от тях фактически бяха заведени.

Фейсбук и Twitter към този момент не са коментирали тематиката.
 Шефът на
Шефът на " Туитър ": Блокирането на Тръмп е вярно, само че основава рисков казус

" Не чествам и не се гордея с това "

Пандемията, обществените безредици и президентските избори през 2020 година представляваха възходящ напън от страна на обществеността за обществените мрежи да засилят метода, по който управляват наличието на своите платформи.

Компаниите започнаха да подхващат ограничения против изявленията на Тръмп в средата на 2020 година, когато Twitter добави предупредителни етикети към неговите туитове, поставящи под въпрос легитимността на гласуването по пощата за президентските избори през 2020 година

Той и други републиканци все по-често започнаха да подлагат на критика главните софтуерни платформи за обслужване на демократичен дневен ред и дискриминация против консервативните консуматори, разбиране, което не беше подкрепено с доказателства. Данните демонстрират, че дясното наличие процъфтява онлайн. Една група откриватели от Нюйоркския университет показаха по-рано тази година, че изказванията на десницата за цензура в действителност са форма на дезинформация.
 Twitter блокира профила на Тръмп вечно
Twitter блокира профила на Тръмп вечно

Заради риск от по-нататъшно подбудителство към принуждение...

Нещата ескалираха, чак когато Twitter и Фейсбук го изхвърлиха поради ролята му в метежа на 6 януари. Twitter му наложи възбрана за неопределен срок, даже в случай че той реши да се кандидатира през 2024 година за втори президентски мандат, а Фейсбук съобщи, че ще остане блокиран най-малко до януари 2023 година

Алтернативни платформи на всеобщите услуги изникнаха като непряк артикул на роптаенето на десницата против огромните софтуерни компании. Parler, обществена мреж с разхлабени правила по отношение на това, което хората могат да разгласяват, закупи известност в края на 2020 година и бързо стана обект на похвали от десницата, като измежду потребителите един от най-харесваните е републиканският сенатор Тед Круз.
 Тръмп: Няма да се връщам в Twitter
Тръмп: Няма да се връщам в Twitter

Бившият президент с позиция за обществените мрежи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР