Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че евреите в

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че евреите в
Коментари Харесай

Тръмп: Евреите, които гласуват за Демократическата партия в САЩ, мразят Израел и религията си

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че евреите в страната, които гласоподават за Демократическата партия, " ненавиждат Израел и религията си ", предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това изказване е провокирало мощна вълна от рецензии от страна Белия дом и водачи на еврейската общественост в Съединените щати. Настоящият президент Джо Байдън, който се обрисува като главен съперник на републинеца Тръмп на президентските избори на 5 ноември тази година, е демократ.

В изявление на Тръмп нощес бе заложен въпрос за възходящата сдържаност на демократите по отношение на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху във връзка с метода му на водене на войната против радикалното палестинско придвижване " Хамас " в линията Газа, където броят на цивилните палестински жертви продължава да пораства.

" Всъщност аз мисля, че те ненавиждат Израел ", отговори Тръмп на въпроса на някогашния си консултант Себастиан Горка. " И Демократическата партия ненавижда Израел ". " Всеки евреин, който гласоподава за демократите, ненавижда своята вяра. Те ненавиждат всичко, обвързвано с Израел, и би трябвало да се срамят от себе си, тъй като Израел ще бъде погубен ", сподели още Тръмп.

Тези негови мнения провокираха моментална реакция от Белия дом, от предизборния щаб на президента Байдън и от еврейските водачи в Съединени американски щати.

Преобладаващото болшинство от американските евреи се самоопределят като демократи, само че Тръмп ги упрекна в непочтеност, като съгласно негови съперници това изказване е израз на антисемитизъм, показва АП.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс назова мненията на кандидат-президента на Републиканската партия " подла и несъстоятелна антисемитска изразителност ", без да спомене името на Тръмп.

" Докато закононарушенията от антисемитизъм и деянията на ненавист се множат на всички места по света, включително и най-смъртоносната експанзия против евреите от Холокоста, водачите са длъжни да назовават омразата с същинското ѝ име и да сплотяват американците против нея. Няма опрощение за разпространяването на отровни, лъжливи лозунги, които носят опасност за останалите жители. Никакво опрощение! ", съобщи Бейтс.

" Единственият, който в тази ситуация би трябвало да се срами, е Доналд Тръмп ", споделиха от предизборния щаб на Байдън.

" Тръмп ще загуби още веднъж през ноември, тъй като на американците им омръзна от неговото пропито с ненавист възмущение, персонални нападки и крайни позиции ", съобщи представителят на предизборната акция на Байдън - Джеймс Сингър.

" Да обвиниш евреите, че ненавиждат своята вяра, тъй като биха дали своят вот за избрана партия, е клеветническо, погрешно в основата си изказване ", написа в обществената платформа " Екс " Джонатан Грийнблат, водачът на еврейската неправителствена правозащитна организация " Лига против поругаването " (Anti-Defamation League).

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР