Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е предложил на севернокорейския

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е предложил на севернокорейския
Коментари Харесай

Тръмп предложил на Ким Чен-ун да се върне в Пхенян с американския президентски самолет

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е предложил на севернокорейския водач Ким Чен-ун да се върне в Пхенян с американския президентски аероплан " Еърфорс уан " след срещата им на високо ниво в Ханой през 2019 година, разкрива документален филм на Би Би Си.

Според кино лентата " Trump Takes on the World " с това предложение предходният президент на Съединени американски щати е " удивил и най-опитните дипломати ". Ким е отказал, отбелязва Франс прес.

Тръмп предложи на Ким да се върне в страната си с Еърфорс уан, споделя пред Би Би Си Матю Потингер, консултант на експрезидента републиканец. " Президентът знаеше, че Ким е дошъл в Ханой след няколкодневно пътешестване с трен през Китай и сподели: " Мога да ви върна вкъщи за два часа, в случай че желаете ". Ким отхвърли ", добавя Потингер.

Ако севернокорейският водач беше приел предлагането, неговото наличие (а евентуално и това на част от антуража му) на борда на американския президентски аероплан във въздушното пространство на Северна Корея щеше да сътвори голям брой проблеми със сигурността, отбелязва Агенция Франс Прес.

Ким дойде за първата си среща с Тръмп, в Сингапур през 2018 година, на борда на аероплан, взет назаем от Китай. Пекин е решен да резервира сферата на въздействието си в Северна Корея, която играе ролята на буфер сред китайските граници и американските бойци в Южна Корея. На срещата в Сингапур Доналд Тръмп сподели на Ким президентския автомобил от вътрешната страна, демонстрирайки доближаването им. След като си размениха обиди и закани с нуклеарна война, Ким Чен-ун и Тръмп много се сближиха, а срещите им бяха както исторически, по този начин и алегорични. Напредък по основния въпрос за нуклеарната и ракетна стратегии на Пхенян обаче не беше реализиран, а договарянията замряха след гръмкия неуспех на втората среща на върха сред двамата в края на февруари 2019 година в Ханой.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР