С какви обвинения е изправен Тръмп във връзка с изборите в САЩ през 2020 г.?

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е криминално обвинен за
Коментари Харесай

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е криминално обвинен за опит да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г.

Обвинителният акт от 45 страници, разпечатан във вторник, обвинява Тръмп в заговор за измама на Съединените щати, като попречи на Конгреса да удостовери победата на Джо Байдън и заговор за лишаване на избирателите от правото им на честни избори.

На бившия президент е наредено да се яви първоначално пред федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, в четвъртък. Това бележи третия път тази година, в който Тръмп, който е първият фаворит в първичните избори за президент на Републиканската партия през 2024 г., е обвинен в наказателно дело.

Тръмп каза, че не е направил нищо лошо и обвини специалния прокурор Джак Смит, който ръководи разследването срещу него, и Министерството на правосъдието, че се опитват да навредят на кампанията му през 2024 г.


Ето поглед към федералните такси и какво може да се случи след това.

В какво е обвинен Тръмп?

Тръмп е обвинен по четири обвинения: заговор за измама на САЩ, възпрепятстване на официално производство, заговор за възпрепятстване на официално производство и заговор за предотвратяване на другите да упражняват конституционните си права.

Обвинителният акт е изграден около думите на съветниците на Тръмп, адвокатите на Белия дом и други от вътрешния кръг на бившия президент, които многократно са му казвали, че няма измама на изборите през 2020 г. И все пак, според обвинителния акт, Тръмп е прокарал твърдения за измама, за които е знаел, че са неверни, оказал е натиск върху държавни и федерални служители – включително бившия вицепрезидент Майк Пенс – да променят резултатите и накрая е подбудил насилствено нападение срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. в отчаян опит да подкопае демокрацията и да се вкопчи във властта.

Обвинението в заговор за измама на САЩ, пред което е изправен Тръмп, се наказва с до пет години затвор. В него се твърди, че правителството би станало жертва на измама, ако той и най-малко шестима съзаговорници успееха да отменят изборните резултати под фалшиви претексти.

Прокурорите ще трябва да докажат, че Тръмп е предприел поне едно „явно действие“ или ясна стъпка за напредване на престъпна схема, според правни експерти. Това може да включва редица публично докладвани действия, предприети от бившия президент след загубата му, включително обаждане на държавния секретар на Джорджия и молба да „намери“ достатъчно гласове, за да осигури победа на Тръмп.

В обвиненията за възпрепятстване официалното производство се отнася до съвместната сесия на Конгреса на 6 януари 2021 г., на която трябваше да бъдат преброени електоралните гласове, за да се удостовери, че Байдън е официален победител.

В обвинителния акт се твърди, че има продължил седмици заговор, който започна с натиск върху щатските законодатели и служители на изборите да променят електоралните гласове от Байдън на Тръмп, а след това се разви в организиране на фалшиви листове от про-Тръмп избиратели, които да бъдат изпратени в Конгреса. В обвинителния акт се казва, че Тръмп и неговите съюзници също са се опитали да използват Министерството на правосъдието за провеждане на фалшиви разследвания на изборни измами, за да засилят схемата си за фалшиви избиратели.

С наближаването на 6 януари Тръмп и съюзниците му притиснаха своя заместник Пенс да отхвърли определени електорални гласове. И когато това не успя, в обвинителния акт се казва, че бившият президент е наредил на поддръжниците си да отидат до Капитолия на САЩ, за да попречат на сертифицирането на вота от Конгреса.


Възпрепятстването на официално производство носи наказание до 20 години затвор, докато заговорът за възпрепятстване на официално производство също носи подобна присъда.

Тези обвинения са повдигнати срещу стотици от повече от 1000 души, обвинени в бунта на 6 януари, включително членове на крайнодесните групи Пазители на клетвата и Горди момчета.

Повече от 100 души са осъдени в процеса или са признати за виновни за престъплението.

Какво представлява обвинението за „конспирация срещу правата“?

Тръмп също така е обвинен в нарушаване на закон след Гражданската война, който прави престъпление заговорът за намеса в правата, гарантирани от Конституцията, в този случай правото да гласуваш и да имаш преброен глас.

Наказва се с до 10 години затвор.

Разпоредбата първоначално е била част от набор от закони, приети през 1870 г. в отговор на насилието и сплашването от страна на членовете на Ку Клукс Клан, целящи да не допуснат чернокожите хора до урните.

Но той е бил използван през годините в широк набор от случаи на изборни измами, включително за преследване на заговори за пълнене на избирателни урни или непреброяване на определени гласове. Не е задължително заговорът да е успешен, което означава, че измамата не трябва действително да повлияе на изборите.

Министерството на правосъдието спечели присъда по обвинението по-рано тази година в случая на Дъглас Маки, крайнодесен пропагандист от Флорида, който беше обвинен в заговор с други интернет влиятелни хора за разпространение на измамни съобщения до поддръжници на тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън в опит да потисне вота през 2016 г.


Беше ли обвинен някой друг?

Тръмп е единственият обвиняем в обвинителния акт, в който се споменават шестима неназовани съзаговорници.

Не е ясно защо не са им повдигнати обвинения и дали ще бъдат добавени към обвинителния акт на по-късна дата.

Въз основа на описанията изглежда, че те включват бившия личен адвокат на Тръмп Руди Джулиани, който се е обадил на няколко щатски законодатели в седмиците след изборите през 2020 г., за да ги окаже натиск да не удостоверяват резултатите на техния щат; бившият служител на Министерството на правосъдието Джефри Кларк, който се опита да се назначи като главен прокурор, за да може да започне разследвания за измами на гласоподаватели в Джорджия и други щати, които се променят; и адвокат Джон Ийстман, който издигна погрешната правна теория, че Пенс може да блокира удостоверяването на изборите.

В изявление съветникът на Джулиани, Тед Гудман, обвини администрацията на Байдън, че се е насочила към Тръмп само защото „се осмелява да задава въпроси“ относно изборите.

Няма незабавен коментар от Кларк и Ийстман.


Какво се случва след това?

Делото беше заведено във федералния съд на Вашингтон, където се очаква Тръмп да се появи за първи път в четвъртък.

Повече от две години съдиите в този съд – който се намира в близост до Капитолия – изслушват делата на стотици поддръжници на Тръмп, обвинени в участие в бунта на 6 януари, много от които казват, че са били заблудени от изборните лъжи, пробутвани от Тръмп и неговите съюзници.

Тръмп даде знак, че защитата му може да почива, поне отчасти, на идеята, че той наистина е вярвал, че изборите са били откраднати. В скорошна публикация в социалните медии той каза: „Имам право да протестирам срещу избори, за които съм напълно убеден, че са манипулирани и откраднати, точно както демократите направиха срещу мен през 2016 г. и много други направиха през вековете.“

Но прокурорите са натрупали значително количество доказателства, показващи, че на Тръмп многократно е казвано, че е загубил.

Тръмп „е бил уведомяван многократно, че твърденията му са неверни – често от хората, на които е разчитал за откровен съвет по важни въпроси и които са били в най-добра позиция да знаят фактите, и той умишлено е пренебрегнал истината“, се казва в обвинителния акт.

Тръмп вече трябва да бъде изправен пред съда през март по дело в Ню Йорк, произтичащо от плащания на тайни пари, направени по време на кампанията през 2016 г., и през май във федерално дело във Флорида, произтичащо от секретни документи, открити в имението му в Мар-а-Лаго .

Актуализиран обвинителен акт по делото за класифицирани документи, който беше разпечатан миналата седмица, добави нови обвинения, включващи обвинения, че Тръмп се е опитал да изтрие записите от камерите за наблюдение на Мар-а-Лаго, след като са били поискани от разследващите.

За разлика от Флорида, където републиканците навлязоха стабилно през последните години, Тръмп вероятно ще се сблъска с предизвикателна група от съдебни заседатели в преобладаващо демократичния Вашингтон, окръг Колумбия. От приблизително 100-те души, които бяха изправени пред съда за нападението от 6 януари, само двама души бяха освободени от всички обвинения и тези случаи бяха решени от съдии, а не от съдебни заседатели.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР