Бившият президент на САЩ Бил Клинтън призна, че е предложил

...
Бившият президент на САЩ Бил Клинтън призна, че е предложил
Коментари Харесай

Клинтън: Предлагах членство на Русия в НАТО на Елцин и Путин

Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън призна, че е предложил на съветските си сътрудници Борис Елцин и Владимир Путин опцията Москва да се причисли към НАТО. Това той съобщи в обява за Atlantic.

„ Политикът описа за развиването на връзките сред алианса и Русия през 90-те години, като означи присъединяване на Москва в програмата Партньорство за мир, сключването на Основополагащия акт Русия-НАТО, финансирането от Съединени американски щати за изтеглянето на съветските войски от балтийските страни, както и взаимно присъединяване в някои мироопазващи интервенции.

„ През цялото това време държахме вратите на НАТО отворени за влизане на Русия, което ясно заявих на Елцин, а по-късно и на неговия правоприемник Владимир Путин “, сподели Клинтън.

Бившият държавен глава също по този начин отхвърли изказванията, че Съединени американски щати " пренебрегнали, не уважавали и се опитвали да изолират Русия " като подправени, само че призна, че НАТО се уголемява на изток макар възраженията на Москва. Той назова тази политика на алианса " вярна ".

Наскоро Владимир Путин описа, че по време на визитата на Клинтън в Москва през 2000 година той попита по какъв начин ще реагират Съединени американски щати на възможното приемане на Москва в НАТО. Според съветския водач реакцията на неговия въпрос „ външно изглеждаше доста сдържана “. В същото време Путин уточни, че " същинската позиция на Съединените щати по отношение на сходна опция може да се види от действителните им вражески стъпки към Москва, като открита поддръжка за терористи в Северен Кавказ, неуважение към условията на Русия за сигурност и опасения в Разширяване на НАТО, излизане от Договора за ПРО и други ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР