Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, на когото се приписва

...
Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, на когото се приписва
Коментари Харесай

Клинтън към Косово: "Спрете тази глупост"

Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън, на който се приписва огромна заслуга за прекратяването на войната в Косово преди повече от две десетилетия, прикани държавното управление в Прищина да спре дейностите си в северната част на сраната, където напрежението ескалира през последните месеца.

Северният район на Косово, където живеят 50 хиляди етнически сърби, минава през най-тежкото напрежение от оповестяването на независимостта през 2008 година, написа Ройтерс.

Насилието избухна в края на май, откакто етнически албански кметове поеха длъжността след локални избори, на които изборната интензивност беше единствено 3.5%, откакто сърбите бойкотираха вота.
" Лесно е за албанците, които в този момент са болшинство, да се опитат да употребяват момента, с цел да бележит нещо. Но това, което би трябвало в действителност да се направи, е да се спре тази нелепост ", сподели Клинтън по време на гала в Тирана, където в понеделник получи орден за заслугите си за мира и стабилността на Балканите от албанския министър председател Еди Рама.

Клинтън беше най-откровеният последовател на намесата на НАТО за прекъсване на убийствата на косовски цивилни от сръбските сили като част от репресиите на Белград през 1998-99 година против партизанското въстание на косовските албанци. Войната завърши през юни 1999 година след 78 дни бомбардировки на НАТО против силите на Сърбия.

Съединените щати и Европейски Съюз, главните съдружници на Косово, упрекват основно премиера Албин Курти за разпалването на напрежението на север, откакто той настоя със мощ въдворяването на четирима кметов в техните офиси с полиция макар възраженията на локалните сърби.

 Мерките на Европейски Съюз против Косово влязоха в действие, Курти не отстъпва Мерките на Европейски Съюз против Косово влязоха в действие, Курти не отстъпва

" Какъв главен политически проблем може да бъде издигнат от това по какъв начин се ръководят тези четири дребни града? ", попита реторично Клинтън, представен от Ройтерс.

Бившият президент се срещна в понеделник с 12 деца и мъже от Косово, на възраст от една до 23 година, които са кръстени на него в символ на признателност за ролята му в прекъсването на войната в Косово през 1998-99 година

Клинтън, който беше президент от 1993 година до 2001 година, се счита за воин в Косово и в Албания за започването на въздушни удари на НАТО против силите на Сърбия през 1999 година Ударите стопираха войната и разрешиха на близо 1 милион албански бежанци в Косово да се завърнат по домовете си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР