Бившият президент на САЩ Барак Обама трябва да започне да

...
Бившият президент на САЩ Барак Обама трябва да започне да
Коментари Харесай

Украйна разкритикува Обама за извиненията за политиката му към Русия

Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама би трябвало да стартира да признава сериозни неточности в политиката на своята администрация по отношение на Русия , в това число противозаконното анексиране на Крим от Москва през 2014 година, сподели почитан украински чиновник в петък, оповестява " Политико ".

" Настоящият съветски... режим е крещящо отражение на характерна предвоенна " западна политика ", сподели Михайло Подоляк, консултант в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. " Може би е време да стартираме да признаваме сериозни неточности, вместо да измисляме нови извинения? "

Коментарите на Подоляк са в отговор на отбраната на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама на реакцията на неговата администрация към анексирането на Крим в изявление за CNN. Обама твърди, че пълномащабната инвазия, стартирана от съветския президент Владимир Путин предишния февруари, е в друг подтекст.

" Както аз, по този начин и тогавашният немски канцлер Ангела Меркел, на която давам голяма заслуга, трябваше да притеглим доста други европейци, които ритаха и крещяха, с цел да наложим глобите, които ние направихме и да попречим на Путин да продължи през Донбас и до останалата част от Украйна ", сподели Обама в изявлението, излъчено в четвъртък вечерта на източното крайбрежие на Съединени американски щати.

" Като се има поради къде се намираше Украйна по това време и къде беше европейското мислене по това време, ние удържахме линията. "

Както Съединени американски щати, по този начин и Европейски Съюз постановиха наказания на десетки съветски и прокремълски украински чиновници, откакто Русия нелегално анексира Крим през 2014 година Но те бяха изправени пред рецензии първо от анализатори, че не са ориентирани към Путин или неговия вътрешен кръг, а по-късно и от учени за цялостния резултат на глобите неефективност.

Обама, който стартира известно " рестартиране на Русия " след встъпването си в служба през 2009 година, се опита да възвърне връзките сред Вашингтон и Москва по време на двата си мандата .

По време на акцията си за преизбиране през 2012 година някогашният президент се присмиваше на републиканския си конкурент Мит Ромни , че не е в крайник с новите действителности на американската външна политика, откакто някогашният губернатор на Масачузетс назова Русия " геополитически зложелател номер едно " на Съединени американски щати .

" Когато ви попитаха " Коя е най-голямата геополитическа опасност, пред която е изправена Америка ", вие казахте " Русия ". Не Ал Кайда; ти сподели Русия ", сподели тогава Обама на Ромни. " И 80-те години на предишния век в този момент приканват да изискат назад своята външна политика, тъй като Студената война завърши от 20 години. "

Обама продължи в дълго изявление за The Atlantic през 2016 година, по време на последната си година на поста, като сподели, че въздействието на Русия в Украйна е неизбежно, " каквото и да вършим ".

" Но това е образец за това, че би трябвало да сме доста ясни за това какви са главните ни ползи и защо сме подготвени да влезем във война ", добави той.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година някои коментатори показаха, че войната може в действителност да е потвърдила, че Ромни е прав .

" Украйна от това време не е Украйна, за която приказваме през днешния ден ", сподели Обама в това последно изявление, потвърждавайки, че обстановката в и към Русия се е трансформирала от 2014 година

" Има причина да не е имало въоръжено навлизане в Крим: тъй като Крим беше цялостен с доста рускоговорящи и имаше известна благосклонност към мнението, че Русия съставлява нейните ползи ", добави той.
 Обама не счита, че през 2014 година светът не е реагирал задоволително остро на анексирането на Крим
Обама не счита, че през 2014 година светът не е реагирал задоволително остро на анексирането на Крим

И Европа и Украйна били разнообразни тогава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР