Обвиненията на Тръмп: Какво да очаквате при явяване в съда във Вашингтон

...
Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп трябва да отговаря
Коментари Харесай

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп трябва да отговаря в четвъртък във Федералния съд на Илайджа Барет Претиман във Вашингтон, окръг Колумбия, за да отговори на четири обвинения в престъпления, свързани с предполагаемите му усилия да остане на власт след загубата си на изборите през 2020 г.

Ето какво трябва да знаете за предстоящото обвинение:

Какво се очаква да се случи?

Очаква се Тръмп да бъде обработен от правоприлагащите органи, да бъде официално задържан и да се пледира за невинен пред съдия, преди да бъде освободен, така че да може да се присъедини отново към кампанията, докато се стреми да си върне Белия Къща през 2024 г.

Какви са обвиненията?

Обвинителен акт от вторник от специалния прокурор Джак Смит обвини Тръмп в четири престъпления, свързани с усилията му да отмени резултатите от президентските избори в навечерието на бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия, когато Конгресът се събра, за да потвърди Джо Байдън като победител. Обвиненията включват заговор за измама на правителството на САЩ и заговор за възпрепятстване на официално производство.

Обвиненията могат да доведат до присъда от години затвор в случай на присъда.

Тръмп беше единственият обвинен човек по делото, въпреки че прокурорите посочиха шестима съзаговорници – предимно адвокати – с които според тях той е заговорничил, включително в схема за привличане на фалшиви избиратели, гласуващи за Тръмп, да представят фалшиви удостоверения на федералния правителство да промени изхода в седем щата на бойното поле, спечелени от президента Байдън.

Обвинителният акт описва как Тръмп и неговите съюзници, в това, което Смит описа като атака срещу „основна функция на правителството на САЩ“, многократно са лъгали за резултатите през двата месеца след загубата на изборите, заявявайки, че Тръмп е спечелил, и оказва натиск върху своя вицепрезидент Майк Пенс и служители на държавните избори да предприемат действия, за да му помогнат да се придържа към властта.


Кой е Джак Смит?

Джак Смит, специалният прокурор, който повдигна федералното наказателно обвинение срещу Тръмп, беше назначен през ноември от главния прокурор Мерик Гарланд да поеме две разследвания на Министерството на правосъдието, включващи бившия президент.

През юни Смит заведе първото си дело срещу Тръмп, като го обвини във федерален съд във Флорида по обвинения, че е боравил неправилно с класифицирани документи.

Каква е разликата между обвинителен акт и обвинителен акт?

Обвинителният акт е официално писмено изявление, обвиняващо лице в престъпление.

Повдигането е първоначално изслушване, при което обвиняемият често се пледира по наказателно дело и научава повече за правата си и обвиненията.

В този случай вече е повдигнато обвинение срещу Тръмп и той ще бъде изправен пред съда в четвъртък.

Тръмп не е ли вече съден през 2023 г.?

Да. Това е третото наказателно дело, заведено срещу Тръмп през последните четири месеца.

Той беше обвинен в Ню Йорк в края на март във фалшифициране на бизнес записи във връзка с предполагаемо плащане на тайни пари на порнографски актьор по време на успешната му президентска кампания през 2016 г.

Офисът на Смит също го обвини в 40 престъпления във Флорида, обвинявайки го в незаконно задържане на класифицирани документи, след като е напуснал службата, държането им в имението му в Палм Бийч, Мар-а-Лаго, и отказ на исканията на правителството да ги върне.

Той се призна за невинен и по двата случая, които трябва да бъдат разгледани през следващата година, тъй като надпреварата се нажежава за президентските избори през ноември 2024 г. Тръмп е ясният фаворит за пореден път от кандидата на Републиканската партия.


Ще бъде ли арестуван?

При повдигане на обвинение, ако обвиняемите се признаят за виновни или не оспорват повдигнатите срещу тях обвинения, делото обикновено преминава към произнасяне на присъда.

Ако обвиняемите се признаят за невинни – което се очаква Тръмп да направи – съдиите определят условията на освобождаването под гаранция и датите за предварителни изслушвания и евентуални процеси.

След двете предишни обвинения Тръмп беше освободен и не се очаква да бъде държан в затвора във връзка с двата случая преди съдебните процеси.

Тръмп ще се яви ли лично на последното си обвинение?

Тръмп присъства на предишните си две обвинения, но има възможност да се яви виртуално на обвиненията в четвъртък.

Адвокатът му Джон Лауро каза, че все още не е взето решение за това как ще изглежда Тръмп и ще зависи от „споразуменията за сигурност“.

Кога ще бъде изправен пред Тръмп?

Тръмп трябва да се яви пред съда, виртуално или лично, във Вашингтон, окръг Колумбия, в 16:00 (20:00 GMT) в четвъртък.

Кой е съдията по делото?

Обвинението ще бъде разгледано пред американския магистрат съдия Моксила Упадяха, който се присъедини към състава миналата година. Но занапред делото ще бъде председателствано от американския окръжен съдия Таня Чуткан, назначена от президента Барак Обама, която се открои като един от най-строгите наказатели на бунтовниците на Капитолия.

Тя също се е произнасяла срещу Тръмп преди, отказвайки през ноември 2021 г. да блокира оповестяването на документи пред комисията на Камарата на представителите, разследваща бунтовете от 6 януари. Тръмп е наложил изпълнителни привилегии.

Може ли Тръмп да се кандидатира за президент през 2024 г.?

Конституцията на САЩ позволява на осъдените за престъпление все пак да се кандидатират за президент. Въпреки това, обвиненията в този трети обвинителен акт може да осигурят път Тръмп да бъде блокиран да се кандидатира за президент.

Според 14-та поправка на конституцията американците не могат да заемат длъжност, ако са участвали в „въстание или бунт“ срещу САЩ, докато са под клетва пред нацията.


Какви са критиките срещу обвинителния акт на Тръмп?

Поддръжниците на Тръмп представят обвинението от вторник като заговор за свалянето на бившия президент и продължение на усилията на демократите, медиите и така наречената дълбока държава да се намесят в изборите в нацията.

От години Тръмп казва на поддръжниците си, че на изборите не може да се вярва и че той е жертва на корумпирано преследване от правителството и медиите. Тръмп и неговите съюзници обаче не успяха да представят никакви доказателства за намеса в изборите, които да поставят Тръмп в неизгодно положение.

Докато много видни републиканци защитиха бившия президент, няколко други – включително най-вече Пенс – критикуваха бившия президент.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР