Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, който сега е сенатор

...
Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, който сега е сенатор
Коментари Харесай

Гаф беляза искане за отстраняването на главния прокурор на Румъния

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, който в този момент е сенатор от опозиционна партия, съобщи през днешния ден, че министърът на правораздаването Тудорел Тоадер би трябвало да се извини обществено или да подаде оставка, откакто попадна в конфузна обстановка към процедурата за премахване от служба на основния прокурор на страната Аугустин Лазар, съобщи организация Медиафакс.


Миналата седмица правосъдният министър изиска премахване от служба на основния прокурор, обвинявайки го в превишаване на пълномощията. Тоадер също по този начин оспори законността на назначението на Аугустин Лазар, като загатна, че то е станало в подмяна на анулиране на дело против сегашния президент Клаус Йоханис. Правосъдният министър съобщи, че в досието с кандидатурата на Аугустин Лазар попада такова решение за анулиране.

Румънски медии разгласиха през днешния ден въпросната заповед, от която става видно, че тя е подписана от различен прокурор - Кристиан Лазар.
" Господин професоре, (...) объркал си Лазаровците ", написа на страницата си във Facebook някогашният президент на Румъния (2004 - 2014) Траян Бъсеску. " След вдигналата се олелия остават единствено два изхода: или обществени извинения с признание на грешката, или оставка ", написа Траян Бъсеску.

Главният прокурор Аугустин Лазар разяснява нощес, че министърът на правораздаването експлоатира една неточност на правосъдната регистратура, с цел да манипулира обществеността посредством изкривяване на истината и с цел да употребява това като претекст за отстраняването му от служба. Заместник-председателят на Камарата на депутатите Флорин Йордаке от ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) се дистанцира през днешния ден от министъра на правораздаването, оповестява Медиафакс. Помолен от организацията да разяснява заповедта за анулиране на делото, визиращо сегашния президент, Флорин Йордаке съобщи: " Да го обясни. Който го е направил, да се оправя ".

Лидерът на сенаторите от СДП Шербан Николае пък съобщи, че няма значение дали Аугустин Лазар е подписал заповедта или различен прокурор, а значимото е, че става дума за дело, касаещо Клаус Йоханис.

" На пръв взор всичко наподобява като някакъв парадокс. В реалност това е било типично за покачванията във висша служба в Главната прокуратура въз основата на ангажименти ", съобщи Шербан Николае. Според него основният прокурор Аугустин Лазар е " позор " за Главната прокуратура.
Аугустин Лазар е измежду най-гласовитите критици на измененията в правосъдното законодателство, които реализира ръководещата СДП през последните две години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР