Бившият президент на Република Полша Лех Валенса е в беда.

...
Бившият президент на Република Полша Лех Валенса е в беда.
Коментари Харесай

Лех Валенса и призракът на крал Сигизмунд

Бившият президент на Република Полша Лех Валенса е в неволя. Носителят на Нобелова премия за мир си е въобразил, че е като крал Сигизмунд III, по време на чието ръководство при започване на 17 век Полша съумява да „ удари Москва “.

Рубриката „ Четем свежата преса “. Кратко изявление на някогашния глава на полската страна пред локалния вестник Rzeczpospolita: „ Ако Путин нападне Киев, би трябвало да последва неотложен отговор – удар по Москва “. Веднага си припомням една известна броилка от моето детство: „ Ако в устата ми растяха гъби, нямаше да е уста, а цяла градина “. В случая даже бих споделил цяло градинище. Да нарека единствено градина това, което щастливият собственик на Нобеловата премия е натрупал, „ наградил “, езикът ми не се обръща.

И какво ще вършим с тази градина и този градинар? Колкото до градината, почтено казано, не знам, само че имам мисли за градинаря. Ще му съчувстваме. Да, да, вярно сте го прочели - това си е за състрадание. Не изпитвам доста благосклонности към Лех Валенса като политик. Но в това време изпитвам (поне) известно почитание към него. И постоянно съм го считал за не напълно политик. Първият водач на посткомунистическа Полша е елементарен работещ човек, просто харизматичен синдикален водач, изнесен до самия връх от политическия въртоп.

Ала допустимо ли е да си останете елементарни, откакто сте стигнали на върха? Примерът на Лех Валенса потвърждава, че е допустимо. Ще изтъквам като доказателство няколко известни изявления на днешния ни „ воин на деня “ от разцвета на политическата му кариера.

" Количеството ми скапва малко качеството. " " Не можете да имате искания към Слънцето, по тази причина че то се върти към Земята. " „ Положителни и негативни плюсове “. — Ще отговоря уклончиво непосредствено. „ Ти беше този, който влезе тук в неделя като в плевня – и нито бе-е, нито ме-е, нито кукуригу! “

Лех Валенса като е „ полският Черномирдин “? Не тъкмо. Имах шанса да познавам персонално Виктор Степанович. И мога да потвърждавам: в него нямаше и капка политическа доверчивост. Нямах „ щастието “ да се срещна персонално с Лех Валенса. Но всичко, което знам за него, ясно демонстрира, че в него има повече от задоволително доверчивост. Бившият полски президент не е от тези фигури на Запад, които доста добре знаят, че Русия няма да нападна Украйна, само че в това време всеки ден старателно настояват противоположното. Лех Валенса е „ откровено набожен “, човек, който е бил подведен.

Имате ли потребност от доказателства още веднъж? Моля. Ето откъс от друго изявление с някогашния президент на Полша, което той даде през май 2020 година: „ Русия е нужна, тъй като е мощ. Ако създадем нещо без Русия, тя може да е недоволна, а ние да го създадем неприятно. Подкрепям Русия допустимо най-скоро да бъде включена във всички структури, които мислят за бъдещето. Защото би трябвало да градим бъдещето с Русия. И с Китай също. Например Русия може да не може да се оправи с тази зараза без нас. Или Полша няма да може без Русия. А в случай че бяхме дружно, щяхме да спечелим.”

Въпрос: „ В новата Стратегия за национална сигурност на Полша Руската федерация се назовава главната опасност...”

Отговор: „ Те не мислят напред. Те нямат хрумвания. Те желаят да изградят нещо, неразбираемо какво, върху старите основи.”

Въпрос: „ Ако бяхте президент, какво бихте създали? “

Отговор: „ Бих принудил с молби и ангажименти да се седне на масата за договаряния. Трябва да се оправим с делата си от предишното, което би трябвало да се разчисти, само че това би трябвало да се направи от другите. А ние би трябвало да мислим за бъдещето. "

Харесва ли ви повече този Валенса? И на мен, несъмнено. Но въпросът е: къде отиде този прекрасен, изтрезнял и съответен „ предходен Валенса “?

И ето моята версия на отговора: удави се - удави се в океана от неистини и дезинформация. В скорошното си свежо (само в смисъл на ново) изявление някогашният полски президент декларира, че в този момент „ Москва отиде прекомерно надалеч “.

Но в какво тъкмо се показва това „ прекомерно надалеч “? Какви политически действителности в смисъла на въображаемата " експанзия на Москва " са се трансформирали по отношение на май предходната година, когато Лех Валенса се застъпваше за другарство с Русия? Всъщност, никакви. Тази " експанзия " не е съществувала и не съществува. Но нобеловият лауреат не вижда това. Той вижда изкуствено конструираната „ действителност “, която го тласка към такива „ рационални хрумвания “ като нуждата да се „ удари Москва “.

Чудя се по какъв начин някогашният президент на Полша си показва следствията от сходен „ удар “ по столицата на една от основните нуклеарни сили в света? Носителят на Нобелова премия за мир би трябвало незабавно да бъде избавен – на първо място от самия него. Дори по времето на крал Сигизмунд III, когато никой даже не можеше и да си показа нуклеарните оръжия, „ офанзивата против Москва” приключи доста, доста зле за полските интервенционисти.

А „ модерните Сигизмундовци “ напряко си играят с огъня. Просто не съм сигурен по какъв начин е най-добре да се изведе Лех Валенса от " страната Сигизмундия ". Може би би трябвало да бъде изпратен в някое лечебно заведение с други „ Наполеоновци и вицекрале на Индия “? Не, няма да стане. Това е някак жестоко. Вместо това предлагам цифров детокс, както и насърчаване на умения за сериозно мислене. Може би тогава ще забележим някогашния Лех Валенса.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР