Бившият президент на Перу Алехандро Толедо пристигна в Лима в

...
Бившият президент на Перу Алехандро Толедо пристигна в Лима в
Коментари Харесай

Експрезидентът на Перу Толедо бе екстрадиран

Бившият президент на Перу Алехандро Толедо дойде в Лима в неделя, откакто беше екстрадиран от Съединените щати , заяви АП.

Толедо беше върнат в страната си, с цел да бъде изправен пред обвинявания, че е получил милиони долари подкупи. В големия корупционен скандал бяха забъркани четирима от някогашните президенти на Перу.

Той отхвърля всички обвинявания, които могат да му донесат до 20 години затвор, в случай че бъде наказан в Перу.

Припомняме, че Толедо, който беше президент на Перу от 2001 година до 2006 година, се съобщи на американските управляващи в петък. С това се постави завършек на дългогодишна правосъдна борба против изгонването му. Тя стартира през 2019 година, когато той беше задържан в дома си в Менло Парк, Калифорния.

Полицията и чиновници от прокуратурата на Перу одобриха 77-годишния Толедо на летището в Лима рано в неделя. Полицията пусна фотография на Толедо, съпроводен от сътрудници. Той беше трансфериран на съда в историческия център на Лима.
 Бившият президент на Перу Толедо се съобщи за екстрадиция
Бившият президент на Перу Толедо се съобщи за екстрадиция

Развитие на проблема

Бившият президент на Перу ще излежи 18 месеца предпазен арест, до момента в който е разследван за хипотетично взимане на минимум 20 милиона $ подкупи от Odebrecht, гигантска бразилска строителна компания, която призна пред управляващите на Съединени американски щати, че е подкупвала длъжностни лица, с цел да печели контракти в Латинска Америка в продължение на десетилетия.

Понастоящем четирима други някогашни перуански президенти са обект на следствия за корупция. Това са Оланта Умала (управлявал 2011-2016 г.), Педро Пабло Кучински (2016-2018 г.), Мартин Вискара (2018-2020 г.) и Педро Кастийо (2021-2022 г.).

Бившият президент Алберто Фухимори (1990-2000 г.) е наказан по обвинявания в корупция и се намира в пандиза. Друг някогашен президент, Алан Гарсия, умря от самоубийство през 2019 година, когато полицията се готвеше да го арестува по делото " Одебрехт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР