Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години

...
Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години
Коментари Харесай

Почина бившият президент на Пакистан Первез Мушараф

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф умря на 79 години след дълготрайно боледуване в частна клиника в Дубай. Той беше президент на Пакистан от 2001 година до 2008 година

Мушараф е роден в Делхи в фамилията на посланик. През 1961-1964 година учи в Пакистанската военна академия, след 1971 година - в Командно-щабния лицей в Куета, в Националния лицей по защита в Равалпинди, а също и в Кралския лицей по отбранителни проучвания във Англия .

Мушараф, някогашен военачалник с четири звезди, е назначен отпред на сухопътните сили на Пакистан от Наваз Шариф през 1998 година, който по това време е министър председател на страната.

През 1999 година Мушараф прави анемичен боен прелом, в който смъква от власт Шариф и в началото става министър-председател.

През 2001 година се прогласява за президент, оставайки и на постовете министър-председател и началник-щаб на сухопътните сили.

През 2007 година Мушараф влиза в спор със личното си обграждане и с Върховния съд , който е срещу присъединяване му в идващите президентски избори.

На 6 октомври 2007 година Мушараф въпреки всичко е избран отново за нов мандат. Върховният съд стартира да бави одобряването на резултатите от вота. В резултат на това Пакистан влиза в политическа рецесия.

Мушараф разгласи изключително състояние, суспендира (отменя) конституцията и редица цивилен свободи и по-късно постави клетва като президент.

Проведените през февруари 2008 година парламентарни избори донесоха победа на опозицията. За да избегне импийчмънт, Мушараф подаде оставка на 18 август 2008 година и отпътува да живее в Лондон.

През 2013 година Мушараф се завръща в Пакистан, с цел да взе участие в парламентарните избори, само че няколко дни по-късно бяха формирани няколко наказателни каузи против него, в това число по обвинявания в убийството на някогашния министър председател Беназир Бхуто и в държавна измяна.

Мушараф беше задържан и подложен под домакински арест.

През март 2016 година той получи позволение да пътува в чужбина за лекуване, само че даде обещание да се върне в Пакистан, с цел да бъде изправен пред съда.

На 17 декември 2019 година Мушараф беше от специфичния съд на Пакистан. Той беше приет за отговорен в държавна измяна за въвеждането на изключителното състояние през 2007 година и суспендирането на конституцията. Той е и първият боен водач, който застава пред съда за прекратяване на конституцията.

През последните години Мушараф живееше в заточение в Обединените арабски емирства .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР