Бившият президент на Пакистан Асиф Али Зардари спечели втори мандат

...
Бившият президент на Пакистан Асиф Али Зардари спечели втори мандат
Коментари Харесай

Асиф Али Зардари е новият президент на Пакистан

Бившият президент на Пакистан Асиф Али Зардари завоюва втори мандат в събота, подсилен от ръководещата коалиция при гласоподаване в Народното събрание и районните събрания, оповестява " Ройтерс ".

Председателят на съдията Амир Фарук разгласи спечелилия в телевизионно предаване онлайн.

Зардари получи 411 гласа, срещу181-те гласа , подадени за националистическия водач Мехмуд Хан Ачакзай, съгласно изказване на Народното събрание.

Ачакзай беше подсилен от партията

Ролята на президент е значително церемониална в Пакистан, само че Зардари е прочут като помиртел. Би могъл да помогне на сътрудниците от ръководещата коалиция да реализират консенсус за ориентиране на разрушената стопанска система по пътя на стабилизиране преди търсенето на нов избавителен пакет от МВФ.

Като президент Зардари ще бъде и висш главнокомандващ на въоръжените сили на страната, които играят голяма роля в съставянето или разпадането на държавни управления.

Президентът се избира посредством гласоподаване в долната и горната камара на Народното събрание и четири законодателни събрания на провинциите.
 Зардари се закле пред Кондолиза да се бори с тероризма
Зардари се закле пред Кондолиза да се бори с тероризма

" Доста приемливи " диалози

Зардари е вдовец на някогашния министър-председател Беназир Бхуто и закупи политическа значителност след убийството на брачната половинка му при гибелен атентат през декември 2007 година, поемайки контрола над Партията на ПНП в сходство с желанията, изразени в нейното наследство.

Той стана президент през 2008 година и ръководи до 2013 година, интервал, в който нахлуване на специфичните елементи на Съединени американски щати в Пакистан откри и умъртви Осама бин Ладен през 2011 година

За най-голямото достижение на Зардари по време на първия му мандат се преглежда като построяването на необичаен политически консенсус по отношение на приемането на нова правна и политическа рамка за децентрализация на властта и ограничение на президентските пълномощия, притежавани от някогашни военни водачи.
 В Пакистан арестуваха някогашния президент Зардари
В Пакистан арестуваха някогашния президент Зардари

Обвинен е в пране на пари, именуван е " господин 10% ", за комисионни по държавни контракти

От началото на 90-те години на предишния век до 2004 година той прекарва 11 години в пандиза по обвинявания в корупция , които в никакъв случай не бяха потвърдени в нито един съд и които той и партията му дефинират като политическо гонене, подкрепяна от военните, обвиняване, което армията отхвърля.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР