Бившият президент на Нефтохимик (Бургас) и екс член на Изпълкома

...
Бившият президент на Нефтохимик (Бургас) и екс член на Изпълкома
Коментари Харесай

Порточанов за Бербатов, Стилиян и Мартин: И да стане от стола си Михайлов, друг ще седне, а не те

Бившият президент на Нефтохимик (Бургас) и екс член на Изпълкома на БФС Христо Порточанов разяснява пред Българска телеграфна агенция отрицателните резултати на националния тим, бъдещето на селекционера Младен Кръстаич, офанзивите против централата, както и къде е виновността на футболния съюз.  Той сподели и своята рецепта за бързо излизане от актуалната обстановка.

Г-н Порточанов, видяхме резултатите на националния тим през този месец - две провали с по 0:2. Очертава се България да приключи без победа квалификации, което не се е случвало от акцията за Световното през 1954-а година. БФС ли е отговорен за тези резултати?

- Всички носят виновност, несъмнено, и БФС. Но повече от БФС виновност имат клубовете и страната. При страната това е към този момент дълготраен развой - абдикирала е и стои настрани от футбола и спорта. На всички би трябвало да е ясно, че БФС не създава футболисти, а работи с това, което клубовете са произвели и оферират на пазара, наименуван efbet Лига. Но ни липсва база, която няма по какъв начин да се построи без държавната помощ. Знаете, че крепко семейство се основава единствено в здрав дом. Не бива да се поминава и нещо друго - демографската картина у нас е друга. 2,5 милиона българи живеят към този момент отвън страната. Така че чисто човешкият ни капацитет към този момент е различен.

Колко пречат чужденците в българския футбол, с цел да имаме мощен народен тим? И крив или прав е Младен Кръстаич?

- Чужденците сигурно въздействат. Но надали някой може да си показа Лудогорец, Левски, ЦСКА да играят без чужденци. Сега имаме Ботев (Пловдив) и към този момент Берое, които залагат предпочитано на легионери. На последното заседание на Обществения съвет на БФС коментирахме този въпрос, имаме някои хрумвания, които могат да бъдат в интерес на всички, и най-много на българския футбол. Решихме, че на идващото или на някое от идващите заседания на Обществения съвет ще поканим представители на клубовете от елита и ще дискутираме този проблем. И по-късно можем да внесем нашето предложение в деловодството на Изпълкома. Иначе Кръстаич сподели нещо, което доста хора си мислят. Просто не е негова работа да го споделя.

А школите? Треньорите ли не работят там? Вина при работата с подрастващите няма ли?

- Не желая да поставям всички треньори в детско-юношеския футбол под общ знаменател, само че огромна част от тях виждат детето под формата на 50 или 100 лв. такса. Вероятно и те си имат своята истина, тъй като по този начин или другояче и заплатата не им стига, а би трябвало да живеят обикновено. При такава настройка какво чакаме? Но по този начин се получава, когато няма поддръжка от страната. Ето, Виктор Орбан е позитивен образец за Унгария. Трябва ли да дублирам достиженията им? Само желая да натъртя, че във всеки техен регионален град има по един построен нов стадион от страната.

Но Орбан е частен случай. Много малко са хората на такова равнище в политиката, които по този начин обичат футбола, играли са в младостта си и знаят какво носи играта. В България такива политици като че ли няма. Как тогава страната да се обърне към футбола?

- Не е наложително да са играли футбол интензивно. Ако политиците осъзнаят какво носи футболната игра през днешния ден, само че не знаят по какъв начин да го създадат, дано да си вземат хора-експерти до себе си. И по-малко да се краде. Да, по-малко да се краде. Запомнете това! Сещате ли се за оня миг, когато едни хора желаеха да вършат народен стадион? Обикаляха по страната, по градове. Ами хората в тези градовете, в които са ги водили, са желали по 20 % комисионна за себе си. Сигурен съм в това и аз не преставам да бъда доста осведомен за действителни неща, които се случват.

Групи последователи на много клубове оповестиха съмнение към управлението на БФС през миналия уикенд и се готвят даже за по-сериозни реакции. Има апели даже за сходни викания и на Европейската подготовка против Унгария. Според Вас, до каква степен може да се стигне по този път?

- Някои хора одобряват БФС за " Светата инквизиция от Средновековието ", против която в този момент са осъзнали, че би трябвало да се борят. Подобни осъществявания няма да доведат до нищо положително. Отново съм деен участник във футболните процеси и считам, че гласът ми се чува. Единственият метод да има нормализация е разговор сред страните и интервенция на страната в интерес на спорта и футбола. Но някои хора трансформират футболния живот в политически живот. Постоянни апели за избори, което до какво ще докара? Единствено го виждам на правилото " Стани ти, с цел да седна аз ". Но желая да кажа, че против Димитър Бербатов, който е водач на т.нар съпротива, има настроения и в неговия роден край.

Ако би трябвало да напишете рецепта за оптимално бързо лекуване на българския футбол, каква би била тя?

- По-старите помнят онази емблематична публикация в несъществуващия към този момент вестник " Работническо дело " за премахване на недъзите в българския футбол. Ето в Бургас, във всички градски школи, упражняват много над 1000 деца. Няма запас, няма бази, всеки тренира където откри. Е какви резултати да чакаме? Най-бързата рецепта е бързо превръщане на страната към футбола. Да, БФС е социална организация, подчинена е на ФИФА и УЕФА. Но това е футболната организация на България, на нашата страна. Държавата е длъжна да се грижи за своя спорт, за своя футбол, за своя си народ. Не мога да приема, че няма задоволително средства. Значи за крадене има, а за футбол и спорт - няма, по този начин ли?

Каква би трябвало да бъде ориста на Младен Кръстаич - да остане или да завърши с българския народен тим?

- И кой е Вашият любимец за националния тим? Изпълнителният комитет взема решение тези неща - дали ще се разделят с него или ще остане на поста. А в случай че го махнат, отново там ще се реши и кой да го наследи.

В последно време при всеки крах на националния тим хората, които са срещу това управление на БФС, приканват за оставки и даже изритване на управителното тяло от Бояна. Как ви се коства такова държание?

- Напъните на Димитър Бербатов и хората към него в действителност ми наподобяват на " Стани да седна ". Те желаят просто да седнат. Уверен съм, че в случай че те са на власт в БФС, още на първата година ще се строполи всичко. Но не съм сигурен, че те ще бъдат идващите ръководещи БФС. Вижте, нищо на този свят не е постоянно. И Борислав Михайлов не е безконечен. Но да се нападна по този метод, с такава злоба - не го разбирам. Човекът, който ще поеме БФС след Михайлов, би трябвало да бъде квалифициран, съвременен, да може да води елементарен разговор с страната. Искам да им кажа, че тяхната няма да стане. И да стане от стола си Борислав Михайлов, различен ще седне, а не те. А агитките - те си търсят екшъна.

Как ви се коства шампионата? След 14 кръга на първите две места са Локомотив (Пловдив) и Черно море. Какво приказва това?

- Ето това е радостно и забавно за мене. Помните ли когато аз бях отпред на Нефтохимик какъв брой пъти на първите две места сме били ние с Литекс? Само хубави неща мога да кажа и за двата клуба. А очевидно и за двамата треньори се постанова да го направя. Илиан Илиев работи прелестно. Ръководството на Черно море също демонстрира какво би трябвало да бъде държанието. Дали са картбланш на треньора, обезпечен е един прекрасен запас и резултат има. Дали Илиев би трябвало да бъде идващият народен селекционер? Не съм мислил по въпроса, тъй като не ми е работа. Но в случай че би трябвало, ще помисля.
 Борис Станков: Притеснява ме тоталната незаинтересованост на всеки един от БФС
Борис Станков: Притеснява ме тоталната незаинтересованост на всеки един от БФС

" Футболният съюз не извършва това, което си слага като задания "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР