Бившият президент на Молдова Игор Додон обяви, че се провежда

...
Бившият президент на Молдова Игор Додон обяви, че се провежда
Коментари Харесай

Бивш президент: Молдова се готви за обединение с Румъния

Бившият президент на Молдова Игор Додон разгласи, че се организира подготовка за военно-политическото присъединение на републиката към Румъния и предизвести за заплахата страната да бъде въвлечена в „ кървава районна война “, предава ТАСС.
„ Подготвя се военното и политическо присъединение на страната ни към територията на Румъния, с отменяне на неутралитета. За да се приготви техническо обединяване, беше належащо Република Молдова да показва своята некадърност да обезпечи без значение икономическа, енергийна и териториална сигурност. Беше належащо да се деморализират жителите, с цел да спрат да имат вяра в личната си страна “, написа Додон в своя канал в Telegram в сряда. Той обръща внимание на обстоятелството, че през днешния ден има застрашаваща обстановка в региона на енергетиката, продоволствената сигурност и обществената сфера. Кризата се утежнява от присъединението на Молдова към антируските наказания, консултациите по отношение на нуждата от повишение на отбранителната дарба на Молдова от западните страни. „ Има действителна заплаха да бъдете въвлечени в кървава районна война и да загубим държавността си “, счита експрезидентът.
Според него „ е ясно, че [президентът на Молдова] Мая Санду и нейните външни господари следват украинския сюжет, предизвиквайки умишлена дестабилизация на обстановката “, до момента в който Западът „ желае да употребява молдованите като пушечно месо в геополитическата борба, която сега бушува в този район “. „ Всъщност всички тези процеси на въоръжаване и антируска нервност са проведени преднамерено, с цел да оправдаят наличието на войски на НАТО на територията на Република Молдова “, сподели той.
През април тази година някогашният министър-председател на Молдова Юрие Леанка съобщи, че републиката би трябвало да се сплоти с Румъния, в случай че съветската войска „ се приближи до границите на страната “. Той добави, че по време на интервала на управление на молдовското държавно управление (2013-2015 г.) той е бил „ в сходна обстановка “ през 2014 година и е „ имал такива съглашения “ с управлението на Румъния.
Редица извънпарламентарни политически партии в Молдова и Румъния от доста години предизвикват концепцията за сливане на двете страни със единодушието на проевропейските държавни управления в Кишинев. Според изследвания на публичното мнение те към момента не са получили необятна поддръжка.
След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Молдова афишира самостоятелност, само че политиците в прилежаща Румъния считат тази територия за част от своята страна и се застъпват за тяхното обединяване. През 2018 година молдовските партии в интерес на обединяването с Румъния означиха стогодишнината от събитията от 1918 година Тогава Букурещ изпрати войски на територията на Бесарабия и основаният в Кишинев „ Сфатул церий “ (Съвет на територията) гласоподава за обединяването й със прилежащата страна. През юни 1940 година, вследствие на подписването на пакта Молотов-Рибентроп, Румъния връща тази територия на Съюз на съветските социалистически републики, който не признава нейното анексиране.
Румънските управляващи към момента не са утвърдили базовия политически контракт с републиката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР