Бившият президент на Мали – Ибрахим Бубакар Кейта, който беше

...
Бившият президент на Мали – Ибрахим Бубакар Кейта, който беше
Коментари Харесай

Почина известен бивш президент

Бившият президент на Мали – Ибрахим Бубакар Кейта, който беше свален от военните от поста си през август 2020 година, умря в неделя на 77-годишна възраст, оповестява организация Франс прес, базирайки се на фамилията на политика. „ Кейта умря в неделя сутринта в дома си в Бамако “, сподели родственик на някогашния държавен глава.

Завършил компетентност „ Международни връзки “, Кейта влиза в политическия живот на Мали в средата на 80-те години на предишния век. През есента на 1993 година поема поста външен министър на Мали, а през февруари 1994 година е назначен на поста министър-председател, на който остава шест години. Кейта не печели президентските избори през 2002 и 2007 година Това става едвам през 2013 година, а през 2018 година е избран отново за президент.

На 18 август 2020 година в Мали се състоя боен прелом, висшето управление на страната, в това число президентът на републиката, беше задържано. Под натиска на военните, Кейта разгласи оставката си на 19 август, както и разпускането на държавното управление и Народното събрание.

Вечерта на 1 септември той беше признат по неотложност в болница в Бамако. Близки оповестиха, че Кейта е получила инсулт, само че в лека форма. Той беше изписан от болничното заведение на 3 септември. Два дни по-късно аероплан с група лекари дойде в Бамако от Обединените арабски емирства, отлетя за Абу Даби с някогашния президент на борда. След като мина лекуване в чужбина, Кейта се завърна в Мали на 22 октомври 2020 година Оттогава той живее в дома си в Бамако.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР