Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се появи за първи

...
Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се появи за първи
Коментари Харесай

Назарбаев се появи за първи път от началото на протестите в Казахстан |

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се появи за първи път след експлоадирането на митингите в страната и последвалите побои и убийства от полицията, оповестява Ройтерс.

Почти три седмици след началото на рецесията в Казахстан Назарбаев се появи във видеообръщение, в което сподели, че няма спор сред управническия хайлайф в страната. Той твърди, че е бил в Казахстан по време на митингите.

Размириците избухнаха поради внезапното нарастване на цените на горивата, после прераснаха в антиправителствено придвижване, като публичният яд беше ориентиран към 81-годишния Назарбаев. Главната прокуратура твърди, че са убити минимум 225 души.

Назарбаев, който беше отпред на страната три десетилетия, съобщи, че е пенсионер и не управлява Казахстан:

" Предадох (президентските) си пълномощия на президента Касим-Жомарт Токаев през 2019 година и от този момент съм пенсионер. Сега пребивавам в столицата на Казахстан и не съм ходил на никое място... Президентът Касим-Жомарт Токаев има цялостни пълномощия ".

Изчезването от медиите на Назарбаев по време на митингите и карцерът на някогашния началник на Държавна сигурност Карим Масимов по обвинявания в държавна измяна породиха подозрения, че има разрив сред някогашния президент и неговия правоприемник Токаев.

" Няма спор или борба в елита ", твърди обаче Назарбаев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР