Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да прехвърли поста

...
Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да прехвърли поста
Коментари Харесай

Назарбаев не е избягал, руски части контролират ключови обекти в Казахстан

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да трансферира поста на ръководител на Съвета за сигурност на настоящия държавен глава Касим-Жомарт Токаев, съобщи news.bg, базирайки се на известие на прессекретарят на Назарбаев Айдос Укибай.

Той посочи, че Назарбаев е в столицата Нур-Султан и оказва поддръжка на наследника на поста си Токаев. Имаше неофициални информации, че някогашният президент се намира в чужбина.

" Ситуацията обаче беше доста сложна и по тази причина самият Назарбаев реши да трансферира поста на ръководител на Съвета за сигурност на президента, защото беше наясно, че протестите и терорът изискват бърза, твърда и безкомпромисна реакция от страна на управлението на страната ", сподели Укибай.

Той означи, че Назарбаев и Токаев " постоянно са били " от една и съща страна на барикадите, " защитавайки своя народ, страна и бъдещето на нацията ". " И в тези сложни за всички нас дни те още веднъж демонстрираха монолитната държавна власт ", ​​каза прессекретарят на Назарбаев.

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, съобщи ТАСС, като се базира на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Над 1300 са ранените служители на реда, военни и чиновници от Националната армия.

Над 5100 души са арестувани за присъединяване в вълнения. Полицията е задържала към 300 индивида при опит да изоставен Казахстан, заяви още вътрешното министерство. Вчера държавната телевизия заяви за общо над 40 жертви.

Общият размер на вредите на комерсиалните вериги в Казахстан вследствие на безредиците и грабежите възлиза на повече от 92,3 милиарда тенге. Това оповестяват локални медии, базирайки се на Националната предприемаческа камара.

При настоящите обменни курсове тази сума е почти 212 милиона $.

Според ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Казахстан Ерлан Тургумбаев, в Казахстан са били разграбени над 100 търговски и банкови обекта, като предварителните вреди се правят оценка на над 87 милиарда тенге.

От пресслужбата на Агенцията за отбрана и развиване на конкуренцията означиха, че до стабилизиране на обстановката в републиката борсовата търговия ще бъде прекратена.

" Като се има поради въвеждането на изключително състояние в страната и краткотрайното контролиране на цените на някои борсови артикули, борсовият комитет предложи да се прекрати борсовата търговия ", се споделя в известие на Агенцията.

По-рано комерсиалните мрежи на Казахстан оцениха вредите на 57 милиона $.

Подразделения от съветския мироопазващ контингент са почнали да извършват поставените задания по отбрана на жизненоважни обекти в Казахстан, оповестиха от съветското министерство на защитата.

В него се отбелязва, че основаната от съветското министерство на защитата авиогрупа от повече от 70 самолета Ил-76 и пет самолета Ан-124 придвижва непрекъснато елементи от съветския контингент на мироопазващите сили в Казахстан.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР