Бившият президент и собственик на ЦСКА Александър Томов е работил

...
Бившият президент и собственик на ЦСКА Александър Томов е работил
Коментари Харесай

Александър Томов: Настоящите хора в БФС просто не могат да си свършат работата

Бившият президент и притежател на ЦСКА Александър Томов е работил на два пъти със Стойчо Младенов. При него е завоювана и последната шампионска купа на алените. Томов е забавен събеседник, когато става въпрос за отбора от Борисовата градина и за българския футбол като цяло. Той се съгласи да приказва пред " Тема Спорт " във връзка настоящите събития на " Армията ".

Г-н Томов, смятате ли, Стойчо Младенов е главната причина за позитивната смяна в играта на отбора против Осиек, която всички регистрираха?
- Категорично и еднопосочно. Няма подозрение, че Стойчо Младенов е повода за смяната в държанието на футболистите. Той е страховит експерт и мотиватор. Мисля, че проблемите в тима не бяха толкоз от треньорско естество. Въпреки това Стойчо е човек, който умее да се оправя с тези проблеми и да ги отстранява. Той го сподели и в този момент, когато се завърна отпред на отбора.

Слабото място на Младенов досега бяха евротурнирите. Смятате ли, че против Осиек той към този момент счупи, по този начин да се каже, каръка?
- Първо, желая да кажа, че съгласно мен ЦСКА сигурно ще в профил Осиек предвид на играта, която показва в първия мач. След това обаче идват още по-сериозни тимове и тогава армейците ще имат потребност от повече класа. Видя се, че в отбрана отборът има съмнения, откакто се позволява обикновен гол в последните минути. Аз няма да си разреша да давам препоръки на Стойчо Младенов по спортно-техническата част. Надявам се той да успее да приготви оптимално добре футболистите и за реванша.

Работили сте два пъти с него и го познавате доста добре. В тази връзка вярвате ли, че ще успее в това, което сподели преди няколко дни, когато се завърна в ЦСКА - създаване на шампионски тим и детронация на Лудогорец до 2 години?
- Не мога да отговоря изрично на въпроса, тъй като има и други фактори. Със сигурност Стойчо Младенов се нуждае от спомагателна селекция и от привличането на други футболисти. Не желая да наскърбявам актуалните играчи, само че Младенов има страховит селекционен усет. Той е най-хубавият експерт, водил ЦСКА в последните двайсетина години. Няма еднакъв във връзка с мобилизацията и стягането на играчите, и е кадърен да построи отличен и несломим тим от българи и чужденци, какъвто имахме при последната шампионска купа. Знае по какъв начин да откри салдото и да построи подобаващата сплав от състезатели. Такъв бе и тимът, когато трябваше да спечелим 32-ата, само че тя ни бе открадната.

Кой и по какъв начин я открадна?
- Знаете, че бях ударен в сърцето по политическа линия. От една страна, със съсипването на плана " Света София " със Стивън Ло, който беше за милиард и 600 милиона евро и който щеше да е финансовият тил на ЦСКА. Ние водехме 6 точки пред Лудогорец, а аз бях повече от уверен, че няма кой да ни смъкна от върха. И тогава започнаха тайните вечери, срещи и заприказва сред избрани съществени фактори, които желаеха не ЦСКА, а различен да е първенец. Така бе сложено началото на гаврата, на която бе подложен ЦСКА и понесохме поредност от удари, с цел да се стигне до по-нататъшната развръзка, която всички знаете. Всичко това бе разследване на скрит план против клуба, който имаше ясна цел.

Каква беше концепцията ви за стадиона и ще има ли ЦСКА скоро ново оборудване?
- Нашата концепция бе да построим копие на стадиона на Челси, тъй като бяхме видели по какъв начин може да се печели от другите услуги, само че не и от хазарт, както се твърдеше. Направихме плана, платихме каквото би трябвало и тогава започнаха офанзивите против клуба и против мен. Относно актуалната обстановка със стадиона - дано да забележим накъде ще тръгне страната и тогава ще можем да разясняваме тази тематика.

Липсва ли ви ЦСКА, откакто към този момент 6 години сте надалеч от клуба?
- На мен ми липсва като цяло българският футбол, само че няма какво да направя. Боли ме, като виждам, че обичайните и огромни тимове са с по един-двама българи в съставите си. За да има смяна в позитивна тенденция, имаме потребност от обикновено работещ футболен съюз, а не от това, което е през последните към този момент много години.

Ако в този момент можете да върнете времето обратно, какво бихте трансформирали в ръководството на ЦСКА? Кои свои неточности бихте поправили?
- Клубът беше вкаран в една дупка от политици и мафиоти. ЦСКА претърпя неща, които не трябваше да претърпява. Досадно е, че сега има два тима с това име. Беше осъществена подигравка. Отнеха тима от мен със подмолна цел. Всичко бе целеустремено и предизвестено. Кои са най-хубавите експерти и персони, с които сте работили в ЦСКА? - О, те са толкоз доста. За Стойчо Младенов към този момент споделих. И в настоящия му екип е един превъзходен експерт като Тодор Янчев. Велизар Димитров е различен ослепителен образец за експерт и човек. Аз към момента имам в кабинета си една фотография, която е близо един метър. На нея са Велизар Димитров и Ней с купата от 2008 година. Снимка, на която са един българин и един чужденец, които обаче бяха блестящи експерти.

Преди няколко месеца бе оповестено, че Гриша Ганчев се отдръпва. Как гледате на този анонс?
- Аз персонално нямам доверие това да се случи.

На няколко пъти споменахте БФС. В тази връзка ще пожелаете ли триумф на Димитър Бербатов в борбата против Борислав Михайлов?
- Категорично. И не тъй като е Димитър Бербатов. Каквото и да се приказва за един футболен съюз, то показателно е, че ние не сме били на международно състезание от 1998 година и на европейско от 2004-та. Настоящите хора в централата просто не могат да си свършат работата. Смешно е да се упрекват играчите и клубовете. На всички им е писнало от сегашните ръководители. Тъжно е, че сега националният селекционер с тъга събира играчи. Просто няма кого да извика. Вината не трябва да е отнесена надолу. Рибата се вмирисва откъм главата, само че и би трябвало да се знае, че не Михайлов управлява процесите във футболния съюз, а различен му дърпа конците. Михайлов е командван, а различен човек натрупа триумфи и печели пари. Затова, който и да пристигна на власт във футболния съюз, би трябвало да се отстранен неприятните практики, които задушават футбола и са в услуга на частни ползи. За начало би трябвало да се спре с тези ерзац конгреси. Който и да пристигна, ще е по-добре от Борислав Михайлов, който е проваляне като управленец. Половината клубове са търговски сдружения за футболисти от Африка, а детско-юношеските школи не действат.

Откъде датира пристрастеността ви към футбола?
- Играех футбол 4-5 години като младеж. Не бях експерт, а дилетант. Когато станах на 18, трябваше да предпочитам дали да продължа със спорта, или с учението. И аз избрах да изучавам, тъй като и татко ми беше професор, само че в друга тенденция. Винаги съм обичал и съм бил покрай футбола. Когато Прамод Митал пое " Кремиковци ", взехме ЦСКА, тъй като Божков беше решил да се отдръпна. Митал настоя аз да стана президент. Първоначално отхвърлих, само че по-късно се съгласих, тъй като той ми сподели, че те схващат от крикет, а не от футбол. И станахме първенци с 16 точки разлика, само че и тогава започнаха типичните български номера. Първият ми детски спомен от ЦСКА е, когато доктор Гевренов написа едно писмо на треньора Стефан Божков, в което споделяше, че съм доста надарен и да ме пробват и аз треперех дали ще ме вземат. Но това беше доста от дълго време...

Има ли късмет ЦСКА да стане първенец?
- Първо би трябвало да се промени конюнктурата във футбола, която облагодетелства различен тим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР