Проверка на фактите в интервюто на Тръмп „Запознайте се с пресата“

...
Бившият президент Доналд Тръмп в интервю с Кристен Уелкър от
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп в интервю с Кристен Уелкър от NBC, излъчено в неделя в „Meet the Press“, продължи да прави неверни твърдения по различни теми, включително изборите през 2020 г. и въстанието на 6 януари.

Тръмп обвинява Пелоси за 6 януари

Тръмп искаше да обвини тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси за насилието на 6 януари 2021 г. – когато собствените му поддръжници нахлуха в Капитолия на САЩ, твърдейки, че тя „отговаряше за сигурността. Тя отказа 10 000 войници. Ако тя не отхвърли войниците, нямаше да имате 6 януари.

Първо фактите: Това е невярно. Председателят на Камарата не отговаря за сигурността на Капитолия. Това е отговорност на полицейския съвет на Капитолия, който контролира полицията на Капитолия и одобрява исканията за помощ от Националната гвардия.

Бившият действащ министър на отбраната на Тръмп, Крис Милър, също каза на законодателите, че никога не е получил официална заповед от Тръмп да има 10 000 войници, готови да бъдат изпратени в Капитолия на 6 януари. „Нямаше пряка, нямаше заповед от президента “, каза Милър.

Бившият началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус изпрати имейл, в който се казва, че Националната гвардия ще присъства, за да „защити хората, подкрепящи Тръмп“ в навечерието на бунта на Капитолия в САЩ, според доклада, публикуван от комисията на 6 януари.

Байдън нареди на Министерството на правосъдието да обвини Тръмп

Тръмп нарече двете федерални обвинения срещу него „обвинения срещу Байдън“, твърдейки, че президентът Джо Байдън е наредил на Министерството на правосъдието да обвини бившия президент по делата, заведени от специалния прокурор Джак Смит във Вашингтон, окръг Колумбия.

Първо фактите: Това твърдение не е подкрепено с никакви доказателства. Няма признаци, че Байдън е участвал в решението за криминално разследване или наказателно преследване на Тръмп; обикновените граждани на голямото жури във Флорида гласуваха да повдигнат обвинение срещу Тръмп през юни, а обвинението се ръководи от специален прокурор Джак Смит. Смит беше назначен през ноември 2022 г. от главния прокурор Мерик Гарланд, назначен от Байдън, но това не е доказателство, че Байдън е участвал в усилията на прокуратурата.

Байдън каза през юни, че не е говорил с Гарланд по темата и „няма да говори с него“.

Измами при гласуване по време на изборите през 2020 г

Тръмп многократно твърди, че изборите през 2020 г. са били „фалшифицирани“ срещу него и той твърди, че „няма никакви въпроси относно това“.
Първо фактите: Това твърдение е невярно. Изборите не са фалшифицирани и няма доказателства за достатъчно големи измами, които да променят резултата. Длъжностни лица от Министерството на вътрешната сигурност на администрацията на Тръмп, заедно с държавни служители по изборите, след изборите през 2020 г.: „Изборите на 3 ноември бяха най-сигурните в американската история.“

Тази история ще бъде актуализирана с допълнителни проверки на факти.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР